Hem Världen Spårvagnsresa i fokus för utredningen av dådet i Oslo

Spårvagnsresa i fokus för utredningen av dådet i Oslo

förbi admin
0 kommentar

Fler än 250 förhörs har hittills genomförts efter attacken i centrala Oslo då två personer dödades och flera skadades.

Över 100 poliser arbetar med utredningen och nu har polisen vänt blickarna mot Oslos spårvagnslinje 18. Det är den polisen menar att den misstänkte gärningsmannen, 42-årige Zaniar Matapour, tog till brottsplatsen natten till den 25 juni.

Resan ska ha gjorts med tåget som lämnade ändstationen Rikshospitalet vid 00.55 och som anlände till Tingshuset vid 01.11, säger polisen på en pressträff.

Alla personer som befann sig i spårvagnen eller på perrongerna och kan ha sett mannen uppmanas nu att kontakta polisen.

42-åringen har ännu inte förhörts av polisen, som inte heller har kunnat ta del av hans historik inom den psykiatriska vården.

– Han har valt att inte förklara sig för polisen. Det är en rätt han har, säger Grete Lien Metlid.

Polisen vill också att personer som träffat den misstänke – både dagarna före dådet och längre tillbaka – hör av sig till myndigheten.

Norska säkerhetstjänsten PST har tidigare kallat attacken för ”en extrem islamistisk terrorhandling”. Efteråt höjdes den nationella hotnivån i Norge till den högsta möjliga. Den har därefter sänkts en nivå.

PST hade Matapour under uppsikt eftersom han har rört sig i islamistiska kretsar. Säkerhetstjänsten bedömer att han inte är den enda inblandade i dådet, även om 42-åringen misstänks ha utfört själva gärningen ensam.

– Jag kan naturligtvis inte ge mig in på vem, men vi har personer i vårt fokus som vi menar var involverade i terrorhandlingen. Det är de personerna som vi är ute efter, sade PST-chefen Roger Berg ett par dagar efter händelsen.

Du kanske också gillar