Hem Världen Stark högervind blåser i italienska valet på söndag.

Stark högervind blåser i italienska valet på söndag.

förbi admin
0 kommentar

Det svänger snabbt i italiensk politik. Populistiska Femstjärnerörelsen gjorde succé i valet 2018 och fick över 30 procent av rösterna. Nationalkonservativa Italiens bröder fick då bara fyra procent. Sedan dess har Matteo Salvinis högerextrema Lega både rusat och rasat i opinionen.

Nu är i stället allt ljus på Giorgia Meloni. Hon leder partiet som ser ut att bli klart störst i valet denna söndag.

– Samma människor som stod bakom Salvini stöttar nu Meloni. Det gamla gardet högermän har hittat en ny ledare att föra fram, säger väljaren Anna Passa som DN möter i stadsdelen Garbatella i Rom.

Sedan 1958 har hon bott i denna tidigare utpräglade arbetarstadsdel. I samma område är Giorgia Meloni uppvuxen med en ensamstående mamma. Det var här som Meloni 15 år gammal engagerade sig i ett parti med nyfascistiska rötter, grundat 1946 av personer lojala med diktatorn Mussolini.

Hon är även kontroversiell för sina starka åsikter för kärnfamiljen – mot det hon kallar ”hbtq-lobbyn” – och mot invandring.

I möten med väljare plockar Giorgia Meloni gärna fram sin Garbatellaccent.

Anna Passa litar inte på henne.

– Hon är en kameleont som anpassar sig till omgivningen. När hon håller tal är hon rak i sina budskap, lovar mer till folket och bär enkla kläder, som jeans. När hon är på tv tar hon på sig en vit blus och svarar undvikande, säger Anna Passa.Foto: Pia Gripenberg

Hon har precis besökt marknaden och handlat grönsaker. Anna Passa har ännu inte bestämt hur hon ska rösta, men hon hoppas att högerpartierna inte vinner.

Men precis det pekar opinionsmätningarna på.

Giorgia Melonis Italiens bröder har 25 procent av väljarna. Uppgiften är två veckor gammal eftersom mätningar tätt inpå valdagen inte är tillåtna.

Giorgia Meloni har slutit en valpakt tillsammans med Silvio Berlusconis parti Forza Italia och Matteo Salvinis Lega. Det betyder att högeralliansen kommer att ta en stor del de ledamöter som utses i så kallade enmansvalkretsar (se faktaruta). Det är en dryg tredjedel av ledamöterna i parlamentet.

Mitten och vänstern har inte motsvarande samarbete.

I Garbatella har man fortsatt att rösta vänster, berättar Rosa som bott i området i 20 år. Om det blir så även denna gång är hon inte lika säker på.

– I Italien väljer man ofta parti efter partiledaren och Giorgia Meloni är karismatisk. Hennes mamma bor kvar i området, säger Rosa och pekar ut riktningen från sin balkong.

Rosa delar inte Giorgia Melonis värderingar, men hon är orolig för att andra väljare ska falla för hennes karisma.Foto: Pia Gripenberg

Garbatella planlades för hundra år sedan när landsbygdsbefolkningen skulle flytta till industrijobben i Rom. Här byggdes ockrafärgade tre-, fyra- och femvåningshus med öppna, lummiga gårdar tänkta för odlingar. Men Rom blev aldrig en riktig industristad och stadsdelen chanserade rejält under framför allt 1960- och 70-talen.

Numera är den populär. Välskötta trädgårdar och stenläggningar omger husen. Bara ett fåtal fastigheter ser ur att vara i behov av en renovering.

De flesta som DN möter i kvarteren är inte särskilt stolta över att kopplas ihop med Meloni.

– Tyvärr är hon härifrån, konstaterar studenten Leonardo Montesi som bott i stadsdelen i hela sitt liv och beskriver den som ett område med stark social sammanhållning.

Han önskar att det inte skulle blivit ett nyval. Han är orolig för Italiens relation till övriga Europa, pekar på att Italiens bröder stöttar Ungerns Viktor Orbán och vill att Mario Draghi fortsätter som premiärminister.

– Det är bara Draghi som kan få ordning på Italiens ekonomi, säger Leonardo Montesi.

– Salvini och Berlusconi vill ha platt skatt, men den är bara till deras fördel, inte till befolkningens, inflikar hans kompis Tommaso Tagliacozzo.

Studenterna Tommaso Tagliacozzo och Leonardo Montesi har bott i stadsdelen Garbatella i hela sina liv.Foto: Pia Gripenberg

Platt skatt innebär att alla, oavsett lön, betalar samma procentenhet i skatt på sin inkomst. Systemet är ovanligt i västvärlden.

Men Italiens ekonomi och relationen till andra EU-länder är inte det som ligger högst på väljarnas agenda. Precis som i svenska valet är säkerhet, energi och kostnadskrisen viktig.

Nicoletta bor inte i Garbatella, men i 40 år har hon drivit en butik i stadsdelen som säljer kläder, skor och textilier.

– Giorgia Melonis mormor brukade handla hos mig. Hon var en äkta romarinna. Tuff. Precis som Giorgia Meloni, säger Nicoletta.

Hon ska rösta, men vet inte på vem.

– Alla är värdelösa. De kommer med sina stora löften, men när de är på plats gör de ingenting, säger hon.

Nicoletta ska rösta i valet, men hon vet ännu inte på vem.Foto: Pia Gripenberg

Nicoletta bekymrar sig för räkningarna. Det är svårt att klara sig till månadsskiftet.

– Det som förut kostade fem euro kostar inte tio nu. Det kostar femton, säger hon.

Lika bekymrad är Letterio de Grazia, som arbetar som fotbollsagent.

– Politikerna grälar sinsemellan. Det behövs någon som bryr sig om de problem som vanliga människor har med energiräkningen och med säkerhet, säger han.

Letterio de Grazia tror att högeralliansen vinner.

– Meloni har ju varit i opposition i många år. Får opinionsinstituten rätt måste vi ge henne en chans att visa vad hon går för. Om hon verkligen gör det hon lovar, säger han.

Letterio de Grazia anser att Italien måste ge Georgia Meloni en chans om hon vinner valet.Foto: Pia Gripenberg

I centrala Rom, på Piazza del Popolo, är stämningen i stället mycket uppsluppen. Meloni, Salvini och Berlusconi ska strax för första och enda gången denna valrörelse uppträda tillsamman på scenen. Flaggor från alla tre partierna vajar i publikhavet. Det är ingen tvekan om vilken som syns mest: Italiens bröders. Åhörarna känner segervittring.

Vincenzo och Andrea är på plats och bär tröjor med ”Meloni Presidente”. De gillar att en kvinna blir premiärminister.

– Hon är konsekvent. Hoppas att hon är seriös också, säger Vincenzo.

”Meloni president” står det på tröjorna som Vincenzo och Andrea bär. Ercole, till vänster, har Giorgia Melonis bild på sin t-tröja och texten ”Du finns i våra hjärtan patriot”.Foto: Pia Gripenberg

Först att tala är Silvio Berlusconi. 85-åringen har periodvis varit sjuklig och denna kväll har han uppenbara problem att röra sig. Berlusconis tal får ett tämligen ljummet mottagande.

Sedan kommer Legas Matteo Salvini. När han talar om att stoppa prishöjningarna på el och gas stiger jublet. Liksom när han förklarar att migranter är Italiens fiende.

När mörkret lagt sig intar Meloni scenen. ”Giorgia, Giorgia” skanderar publiken och hon får flera gånger avbryta sitt tal.

– Vi kommer att bygga en stark, sammanhållen regering med ett starkt folkligt stöd, som kommer att sitta vid makten i fem år, lovar hon, väl medveten om att snittet för en italiensk regering sedan andra världskrigets slut är 13 månader.

Giorgia Meloni.Foto: Mario Cartelli/TT

Vinner Meloni vill hon sänka skatten på arbete, öka energistödet till familjer och företag och införa ny industripolitik under mottot ”Made in Italy”. Till skillnad från Berlusconi och Salvini är hon inte för en platt skatt och vill inte öka landets statsskuld.

Meloni skiljer också ut sig från sina koalitionsparter genom att tydligt stå på Ukrainas sida i kriget mot Ryssland.

Läs mer:

Vem är Giorgia Meloni som tippas bli Italiens nästa premiärminister?

Stor oro för att italienska valet ska gynna Putin

Du kanske också gillar