Hem Världen Stoltenberg manar till mer stöd för Ukraina

Stoltenberg manar till mer stöd för Ukraina

förbi admin
0 kommentar

– Vi betalar för kriget med högre levnadskostnader, men Ukraina betalar med blod, säger Stoltenberg när han talar vid en konferens i regi av German Marshall Fund i Bukarest inför inledningen av Natomötet.

– Det är i vårt långsiktiga intresse att stödja Ukraina, säger Stoltenberg.

En seger eller framgång för en sådan som den ryske presidenten Putins attack på Ukraina skulle visa att attacker likt den på Ukraina lönar sig, att omvärlden låter det ske. Det skulle göra världen farligare, enligt Natochefen.

Han passar också på att nämna att Sverige och Finlands utrikesministrar deltar på tvådagarsmötet i den rumänska huvudstaden och talar om vikten av att de sista hindren för ett svenskt och finländskt medlemskap i försvarsalliansen undanröjs så snart det går.

– Det förändrar spelplanen i säkerhetspolitiken i Europa, hävdar generalsekreteraren om de båda ländernas planerade medlemskap.

Den dominerande frågan på Natomötet är Rysslands invasion och krig mot Ukraina och det överhängande behovet av mer stöd till ukrainarna för de ska kunna stå emot och driva tillbaka ryssarna.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba deltar vid en informell arbetsmiddag för att tala om vad som behövs, både akut och mer långsiktigt. Högst upp på önskelistan står ökat skydd mot ryska robotar. Men Stoltenberg har sagt att han också väntar sig löften från medlemsländerna om utökade leveranser av annat när Ukraina nu står inför en lång och kall vinter.

Du kanske också gillar