Hem Världen Stoltenberg: Ukraina behöver tunga vapen

Stoltenberg: Ukraina behöver tunga vapen

förbi admin
0 kommentar

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg säger på en pressträff på tisdagen att västländerna måste börja skicka fler tunga vapen till Ukraina, vilket man från ukrainskt håll har ropat efter.

Han säger att representanter för Natoländerna ska träffas i Bryssel på onsdag för att koordinera ytterligare militärt stöd till Ukraina – inklusive tunga vapen.

Farliga robotar

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger i ett tal att landet har brist på moderna luftvärnssystem för att stoppa ryska robotar. Han säger att han kommer att hålla samtal med världsledare som har tillgång till de vapen Ukraina behöver.

– Även om Ryssland har färre och färre moderna robotar för varje dag som går kvarstår Ukrainas behov av dessa system. Ryssland har fortfarande tillgång till många robotar från Sovjettiden, och de är mycket farligare. De är mycket mindre pricksäkra och är därför ett större hot mot civila objekt och vanliga bostadshus, säger Zelenskyj enligt The Guardian.

Han säger att striderna i öst kommer att avgöra krigets utgång.

– Tyvärr har vi smärtsamma förluster. Men vi måste vara starka. Det här är vårt land, säger Zelenskyj och fortsätter:

– Att vi håller oss fast där i Donbass är avgörande.

Inte nått mål

I vad som liknar den tidigare situationen i Mariupol uppges 500 civila ha tagit skydd i kemfabriken Azot i Sievjerodonetsk. Ryssland uppmanar de som är kvar i anläggningen att ge upp, och säger sig vara beredd att organisera en evakuering.

USA bedömer att Ryssland hittills misslyckats med sina mål i Ukraina, att man besegrades i Kiev och pressats ut ur Charkiv, men att Ryssland haft större framgångar i syd och öst, även om det ukrainska motståndet varit intensivare än väntat.

– Ukrainarna förblir trogna försvarare. Det finns betydande offer, men det är sant på båda sidor, säger Colin Kahl, departementsråd vid det amerikanska försvarsdepartementet, enligt försvarshögkvarteret Pentagon.

Du kanske också gillar