Hem Världen Stor räd mot tyska högerextrema terrornätverk – 25 gripna

Stor räd mot tyska högerextrema terrornätverk – 25 gripna

förbi admin
0 kommentar

Omkring 3 000 tyska poliser slog på onsdagsmorgonen till mot över 130 bostäder, kontor och förråd runt om i landet. Räden var riktad mot ett femtiotal misstänkta personer och efter tillslaget kunde 25 personer gripas, misstänkta för att ha planerat en väpnad attack mot förbundsdagen. Fem av de gripna är kvinnor, övriga är män.

22 av de gripna misstänks för att ha varit medlemmar i en nationell terrororganisation, skriver den tyska riksåklagaren i ett pressmeddelande. De övriga tre misstänks för att ha stöttat en sådan organisation.

En medlem av den tyska adelssläkten Reuß, en före detta officer inom det tyska försvaret och en politiker från det högernationalistiska partiet AFD misstänks ha varit ledare för nätverket, enligt riksåklagaren. Den sistnämnda är en 58-årig före detta förbundsdagsledamot, som alltså har god kännedom om målet för den planerade attacken – det tyska riksdagshuset. Enligt tidningen Der Spiegel ägnar hon sig åt sportskytte, och har tillgång till vapen.

Razzian under onsdagsmorgonen är en av de största polisaktionerna mot extremister som någonsin genomförts i Tyskland.

Reichsbürger-rörelsen består av olika högerextrema grupperingar och individer som bland annat tar avstånd från demokratin och rättssystemet, och förnekar den tyska förbundsrepublikens existens. 2020 förbjöds en grupp som räknades till rörelsen efter att ha spridit rasistisk och antisemitisk propaganda. I Tyskland kan en sammanslutning förbjudas om den bedöms utgöra ett hot mot landets demokratiska system.

Den tyska justitieministern Marco Buschmann beskriver morgonens razzia som en ”anti-terror-insats”.

”Demokratin är motståndskraftig”, skriver han på Twitter.


https://twitter.com/MarcoBuschmann/status/1600381557918748673?s=20&t=XI1SC4RMT1b42XwrsxBxkg

Texten uppdateras

Du kanske också gillar