Hem Världen Stora medier: Släpp Assange | GP

Stora medier: Släpp Assange | GP

förbi admin
0 kommentar

Född 1971 i Townsville, Australien.

Blev som tonåring känd som hacker under namnet Mendax, som tillsammans med andra bröt sig in i Pentagons och Nasas datorsystem.

Var 2006 med och grundade Wikileaks, en webbplats dit stora läckor skulle kunna lämnas och publiceras. Bland de hundratusentals hemliga dokument som offentliggjordes fanns bevis för amerikanska krigsbrott och människorättsbrott.

2010 publicerade Wikileaks en video från en amerikansk helikopterattack i Irak där ett dussintal civila dödades, bland dem två journalister från nyhetsbyrån Reuters, vilket fick enormt stor uppmärksamhet.

2010 släpptes också cirka 75 000 dokument om USA:s krigsinsats i Afghanistan och på hösten dokument om kriget i Irak som bland annat visade hur barn dödats.

2016 släppte Wikileaks läckt e-post från Demokraternas presidentkandidat Hillary Clintons kampanj. Intrånget uppges ha genomförts av hackare med band till Rysslands underrättelsetjänst.

I USA riskerar Assange att dömas till ett mycket långt fängelsestraff under allvarliga spionanklagelser.

I juni 2012 bosatte sig Assange på Ecuadors ambassad i London för undvika utlämning till Sverige, på grund av misstankar om sexualbrott under ett besök här. 2019 fick brittisk polis komma in på ambassaden och gripa honom. Han sitter frihetsberövad i väntan på beslut om utlämning till USA.

Du kanske också gillar