Hem Världen Storbritanniens premiärminister Liz Truss uttalar sig efter turbulensen

Storbritanniens premiärminister Liz Truss uttalar sig efter turbulensen

förbi admin
0 kommentar

Storbritanniens premiärminister Liz Truss avgår

Storbritanniens premiärminister meddelar att hon avgår som partiledare för Konservativa Partiet (Tories) och därmed som Storbritanniens premiärminister.

– Jag inser att jag, givet situationen, inte kan leva upp till det mandat för vilket jag valdes av det Konservativa partiet. Därför har jag talat med Hans Majestät Kungen för att meddela honom om att jag avgår som ledare för det Konservativa partiet

Hon säger att Tories ska utse en ny partiledare inom en vecka och att hon kommer att sitta kvar som premiärminister till dess att en ersättare har hittats.

– Jag tillträdde som premiärminister under en väldigt osäker ekonomisk och internationell tid. Familjer och företag var oroliga för hur de skulle betala sina räkningar, säger Truss i sitt avgångstal och fortsätter:

– Putins illegala krig i Ukraina hotade säkerheten på hela vår kontinent. Och vårt land har hållits tillbaka av dålig ekonomisk tillväxt alldeles för länge. Jag valdes av det konservativa partiet och gavs mandat att förändra detta.

Liz Truss valdes till partiledare för Tories och Storbritanniens premiärminister den 6 september 2022. Hon är den som har suttit kortast tid på den brittiska premiärministerposten.

Truss har haft sex stökiga veckor på premiärministerposten. När hon tillträde föreslog hon kraftiga skattesänkningar för att få fart på den brittiska ekonomin, vilket möttes av kritik och resulterade i att pundet störtdök.

Truss tvingades backa på punkten om marginalskatt för höginkomsttagare och sparkade sin finansminister Kwasi Karteng.

Kwartengs efterträdare, Jeremy Hunt, gjorde en u-sväng i skattepolitiken och slängde i princip alla utlovade skättesänkningar i papperskorgen. Det tystade däremot inte Truss kritiker, som fortsatte att kräva hennes avgång.

Över tio konservativa ledamöter har krävt Liz Truss avgång.

Du kanske också gillar