Hem Världen Stort slukhål uppstod vid gruva i Chile

Stort slukhål uppstod vid gruva i Chile

förbi admin
0 kommentar

Det var under lördagen som myndigheter uppmärksammades på slukhålet vid koppar- och guldgruvan Candelaria i norra Chile. Hålet har en radie på över 30 meter och beräknas vara runt 200 meter djupt. Men hur det har uppstått är ännu oklart.

– Det här är det största slukhålet vi sett på senare tid. Vi är oroliga eftersom att det fortfarande är aktivt och det fortsätter växa, säger Cristobal Zuniga till BBC.

Han är borgmästare i Tierra Amarilla, ett område med runt 13 000 invånare som ligger ungefär 65 mil norr om Chiles huvudstad Santiago.

Att slukhål uppstår i anslutning till gruvor är inte helt ovanligt och det är ett av spåren som utreds.

– Vi har ingen aning om vad som har fått materialet att störta in, säger Karina Briño, administrativ direktör för gruvan, som drivs av svensk-kanadensiska bolaget Lundin Mining, till SVT.

Efter att slukhålet upptäcktes har arbetet i gruvan tillfälligt avbrutits, men företaget uppger att varken någon person eller typ av utrustning har kommit till skada.

Under tisdagen anlände specialister från Chiles nationella myndighet för geologi och gruvdrift, rapporterar AFP.

– Vi hoppas att det snabbt kan klargöras om kollapsen har skett på grund av gruvaktivitet eller något helt annat, säger Cristobal Zuniga till nyhetsbyrån.

Du kanske också gillar