Hem Världen Striden om Bachmut hårdnar på nytt – Ryssland tar mark

Striden om Bachmut hårdnar på nytt – Ryssland tar mark

förbi admin
0 kommentar

Ryssland har fyllt på med tillräckligt stora konventionella styrkor för att kraftsamla i attacken mot staden Bachmut i östra Ukraina, konstaterar ISW den 31 januari i sin dagliga uppdatering av krigsutvecklingen.

Samtidigt medger ISW att de haft fel om att kulmen i anfallet nåtts den 28 januari och att attacken fortsätter med ny intensitet.

Flera ukrainska befälhavare bekräftar bilden och pekar på att Ryssland även satt in luftburna trupper i anfallet.

Ryssarna har gjort ”begränsade framsteg” sedan de tog Soledar den 12 januari.

De har också lärt sig av misstagen efter Wagnergruppens självmordsliknande infanterianfall mot bland annat Soledar, med katastrofala dödssiffror.

– Det är svårt för oss nu. Ryssarna lär sig dag för dag och ändrar sin strategi. Vi måste lära oss snabbare, säger Dmytro Podvortjanskyj, chef för en spaningsenhet till BBC.

Ryssarna är bättre utrustade samt skyddar och sprider sina ammunitionsförråd bättre nu, samtidigt som de mer effektivt slår mot ukrainska försörjningsled. Det gör att de fortsätter att ta mark runt Bachmut, och hotar Vuhledar längre söderut.

Enligt uppgifter i rysk stats-tv – som alltid ska tas med en stor nypa salt – håller de ryska styrkorna på att omringa Bachmut, och striden står nu om kontrollen över motorvägen som går mellan Bachmut och ryskkontrollerade Chasiv Yar, skriver Reuters.

Det är lokala pro-ryska befälhavare i ryskkontrollerade områden som ger den bilden.

Ryssland hävar att de tagit kontroll över flera platser runt Bachmut som tidigare varit låsta i ett utnötningskrig mellan ukrainska styrkor och en blandning av ryska styrkor och privatarmén Wagnergruppen.

Läs mer:

Strider om småstäder tecken på utmattning i Ukraina

DN i Bachmut: ”Vi är minst 10 000 invånare som vägrar flytta”

Civila vid ukrainska fronten är övertygade: Alla har det lika illa som vi

Du kanske också gillar