Hem Världen Strider i Azovstals stålverk – bilder visar förödelsen

Strider i Azovstals stålverk – bilder visar förödelsen

förbi admin
0 kommentar

Bomberna fortsätter att falla över stålverket i Mariupol.

Nya satellitbilder visar förödelsen i hamnstaden.

– Det är hårda och blodiga strider, säger befälhavaren Denys Prokopenko.

Under onsdagen stormade ryska styrkor stålverket Azovstal i Mariupol där ukrainska soldater och civila barrikaderat sig de senaste veckorna.

Hårda strider har pågått under kvällen och natten, enligt befälhavaren Denys Prokopenko som befinner sig i det gigantiska tunnelkomplexet.

– I två dagar har fienden befunnit sig på anläggningens område. Jag är stolt över mina soldater som genomför övermänskliga ansträngningar för att stoppa fiendens angrepp, säger han enligt CNN och fortsätter:

– Jag tackar hela världen för stödet till Mariupol-garnisonen. Situationen är extremt svår, men vi fortsätter följa våra order och försvara oss.

Bild tagen den 20 april, före attackerna mot stålverket.

Sista ukrainska fästet

Nya satellitbilder från området visar förödelsen från det intensiva bombardemanget. Röken stiger från taken och flera byggnader har förstörts.

– De skjuter oavbrutet. Om det finns ett helvete i världen så är det i Azovstal, säger Petro Andriushchenko, rådgivare till Mariupols borgmästare.

Stålverket har beskrivits som det sista ukrainska fästet i den belägrade hamnstaden. Enligt uppgifter ska runt 2 000 soldater och ett hundratal civila befinna sig i de underjordiska bunkrarna. Däribland 30 barn, enligt lokala myndigheter.

Stålverket efter att ha attackerats.

Eldupphör ifrågasätts

Under sitt nattliga tal bekräftade president Volodymyr Zelenskyj att ytterligare 344 personer kunnat evakueras från Mariupol och att det pågår förhandlingar om att rädda fler människor från stålverket.

– Det kommer ta tid att lyfta upp människor ur källare och underjordiska skyddsrum, säger han.

– Vi kommer inte att kunna använda tung utrustning för att rensa bort spillrorna. Allt måste göras för han.

Ryssland öppnade under onsdagen för att låta civila lämna området genom humanitära korridorer som ska hållas öppet mellan 07 och 17, svensk tid på torsdag, fredag och lördag.

Ukraina hävdar dock att attackerna fortsätter, trots löftet. En talesperson för Ukrainas generalstab säger att ”ockupanterna försöker förstöra militära enheter som befinner sig på området”.

Ett par kvinnor och ett barn kommer till Zaporizhzhia efter att ha evakuerats från Mariupol på tisdagen.

Stålverket efter att ha attackerats.

Du kanske också gillar