Hem Världen Studio DN: Protesterna i Iran – vad hände Mahsa Amini?

Studio DN: Protesterna i Iran – vad hände Mahsa Amini?

förbi admin
0 kommentar

Lyssna på avsnittet:

STUDIO DN  

Protesterna i Iran – vad hände 22-åriga Mahsa Amini?

I Iran finns regler för hur kvinnor får klä sig utanför hemmet. Hur ser de ut?

– När den så kallade iranska revolutionen genomfördes 1979 handlade ett av de första diktat som infördes om hur kvinnor skulle klä sig. De ska klä sig anständigt och kyskt, och det innebär att de inte får visa hår och hals. De ska helst ha heltäckande kjol som går ner över knäna, eller långbyxor. Det är viktigt att de är så täckta som möjligt enligt de religiöst anfäktade reglerna.

Men vad som är gångbart kan bero på var eller i vilket sammanhang en kvinna befinner sig. Hur fungerar reglerna i praktiken?

– Förbudet är gammalt och har efterföljts mer eller mindre strikt genom åren. Ibland har myndigheterna varit mer liberala, andra gånger har man varit hård. Det beror alltså också på var man befinner sig. För några år sedan var fotografen Eva Tedesjö och jag i Iran, och vi åkte bland annat till en skidort fem, sex mil norr om Teheran. Det finns underbar skidåkning där, med 3 000 meter höga berg och stora liftsystem. Där susade många kvinnor omkring utan slöja, utan heltäckande klädsel. De bar tajta, bjärta, skiddräkter – för moralpolisen kom inte upp dit. Det ett sådant exempel.

Vem var Mahsa Amini?

– Hon var en ung kvinna, 22 år, som kom från den nordvästra delen av Iran. Där bor många kurder, och också Mahsa Amini var etnisk kurd. Hon var på tillfälligt besök i Tehran och befann sig vid en tunnelbanenedgång när hon greps av sedlighetspolisen och förd till vad som i princip är ett häkte, eller en uppsamlingsplats. Där gick det väldigt, väldigt illa.

Detta är ett utdrag ur podden Studio DN. I avsnittet också om vad demonstranterna riskerar – och om utsikterna för ett regimskifte i Iran.

Lyssna på avsnittet här:

STUDIO DN  

Protesterna i Iran – vad hände 22-åriga Mahsa Amini?

Programledare: Sanna Torén Björling
Producent: Sabina Marmullakaj

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på [email protected]

Läs mer:

Kvinnas död i iranskt häkte efter sjalbrott utreds

Stora protester mot slöjtvång i Iran efter kvinnas död

Expert: Sannolikt att moralpolisen backar – ett tag

Demonstrant i Iran: Specialstyrkor på gatorna

Du kanske också gillar