Hem Världen Svenskt miljardstöd till turkiskt järnvägsbygge med kopplingar till Putin och Tayyip Erdogan

Svenskt miljardstöd till turkiskt järnvägsbygge med kopplingar till Putin och Tayyip Erdogan

förbi admin
0 kommentar

Den svenska staten vill stötta ett miljardbygge i Turkiet, rapporterar DN.

Regeringen förnekar ett samband till Natoförhandlingarna mellan länderna.

Det turkiska bolaget kopplas till både Recep Tayyip Erdogan – och Vladimir Putin, enligt tidningen.

Enligt Dagens Nyheter rör det sig om ett projekt med en höghastighetsjärnväg mellan städerna Gaziantep och den strategiskt viktiga hamnstaden Mersin.

Officiella siffror från det turkiska finansdepartementet visar att Sveriges gett en garanti på närmare tre miljarder svenska kronor.

Det turkiska bolaget REC ägs av den turkiska affärsmannen Erman Ilicak med kopplingar till både Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och personer nära Rysslands president Vladimir Putin.

Den svenska myndigheten Exportkreditnämnden tog våren 2021 emot en ansökan om finansiellt stöd direkt från den turkiska staten. I utredningen kom man fram till att det inte finns någon specifik Rysslandskoppling – och den 6 juni gav myndigheten grönt ljus.

”Någon sådan koppling finns inte”

Myndigheten förnekar att affären skulle ha ett samband med Natoförhandlingarna mellan Sverige och Turkiet.

”Nej, någon sådan koppling finns inte. Det aktuella ärendet handläggs för närvarande av EKN (Exportkreditnämnden). Regeringskansliet har inte gett någon vägledning i ärendet utan det åligger myndigheten att göra en grundlig prövning av alla projekt i enlighet med gällande förordningar och regleringsbrev”, skriver Tobias Eke Vestergren, utrikeshandelsministerns pressekreterare till DN.

Recep Erdogan och Vladimir Putin . Arkivbild.

Du kanske också gillar