Hem Världen SVT:s korrespondent efter jordskredet i Ischia: ”Desperation och förtivlan”

SVT:s korrespondent efter jordskredet i Ischia: ”Desperation och förtivlan”

förbi admin
0 kommentar

Den italienska turistön Ischia har drabbats hård av helgens jordskred. Minst åtta personer har mist livet, flera saknas fortfarande och hundratals personer har blivit hemlösa.

SVT:s korrespondent Jennifer Wegerup är på plats i Italien:

– Det är naturligtvis en enorm tragedi. I september var det en liknande katastrof i regionen Le Marche och det finns en stor oro över vad det är som händer och vad de här enormt kraftiga regnen som kommer oftare och oftare kommer att få för konsekvenser, säger hon.

”Desperation och förtvivlan”

Ischia är en mycket populär ö utanför Neapels kust med många utländska turister, även svenska.

– Nu är det desperation och förtvivlan. Hundratals har blivit hemlösa och det man ser är närmast obeskrivligt. Det är lera överallt och ute i havet flyter det bussar och bilar som har spolats ut.

– Det har utlysts katastroftillstånd i minst ett år som gör att man kan få pengar utan byråkratiskt krångel, men läget är desperat och människor är förtvivlade.

I samband med jordskredet började hus efter hus glida neråt i den kuperade terrängen.

– Det ena huset landade ovanpå det andra hela vägen ner till byn, för att uttrycka det enkelt. De här byggnaderna hade inte en chans.

”Kan ha byggts på ett farligt sätt”

Katastrofen kan också ha påverkats av att många hus har uppförts utan bygglov och tillstånd.

– De kan ha byggts på ett farligt sätt, säger Jennifer Wegerup.

Samtidigt diskuterar italienska medier vems felet är.

– Jordskredet hade ju kommit ändå. Men konsekvenserna beror delvis på hur husen är byggda. För några år sedan talades det om att man skulle ge amnesti för de människor som har byggt illegalt och då kom det 27 000 ansökningar om att få bygglov i efterhand på Ischia.

– Det säger en hel del om hur situationen är på ön. Det finns en del som säger att borgmästaren och de styrande borde kastas i fängelse för att de har tillåtit det här.

Ischia har drabbats av två tidigare jordskred sedan 2009.

– Det folk är kritiska mot är att inget har hänt, inga åtgärder har vidtagits utan man kör bara på och hoppas på det bästa. Det är därför kritiken är så väldigt hård mot de styrande nu.

Du kanske också gillar