Hem Världen SVT:s korrespondenter om Italienvalet: ”Finns en oro inom EU”

SVT:s korrespondenter om Italienvalet: ”Finns en oro inom EU”

förbi admin
0 kommentar

På söndag går Italien mot nytt val. Enligt de senaste opinionsundersökningarna ser det nu ut som att landet kan få sin första kvinnliga premiärminister – Giorgia Meloni. Hon är partiledare för Italiens bröder som är kända för att befinna sig på den absoluta högerkanten inom italiensk politik.

Det är förbjudet med opinionsundersökningar de två sista veckorna inför valet, men enligt tidigare mätningar är det en högerkoalition som leder. 

SVT:s Europakorrespondent David Boati befinner sig på plats i Rom och uppger att Melonis parti är sprunget ur ett post-fascistiskt parti, men att hon mildrat sin retorik mycket under de senaste åren. 

– Hon står framförallt mot det politiskt korrekta och etablissemanget, säger han. 

Oroliga unga väljare

När SVT rapporterar från ett av partiets sista torgmöten träffar de unga italienare som ropar “vi är Italiens framtid” samtidigt som de vädrar sin oro inför sin framtid, då landet har Europas högsta arbetslöshet bland unga. 

På söndag ställs Meloni mot veteranen Silvio Berlusconi från partiet Forza Italia och Matteo Salvinis från Lega, som även dessa hör till den högerkoalition som nu ser ut att ta hem segern. 

– Ett av skälen till att högersidan antagligen vinner är att vänstersidan är så pass splittrad, säger Boati. 

Regeringen: ”Går mot en krigsvinter”

Italien har länge kämpat med omfattande skuldsättning som drivit landet in i en ekonomisk kris. Nu säger regeringen att man i och med kriget och energikrisen ”går mot en krigsvinter”. SVT:s Italienkorrespondent Jennifer Wegerup befinner sig i Toscana och uppger att den fråga som främst dominerar valet bland väljarna är energifrågan.  

– Man frågar sig hur vintern ska bli och hur man ska klara räkningarna, säger hon. 

Hon uppger att oavsett vilken sida som vinner så är läget i landet “extremt svårt”. Italiens största näringslivsinstitut gick nyligen ut och sa att landet ligger så illa till ekonomiskt att man riskerar en “avindistrualisering”.  

– Det skulle kunna få enorma sociala, ekonomiska och säkerhetsmässiga konsekvenser om organisationer och företag börjar stänga ner, säger hon.

Se SVT:s korrespondenter berätta om hur det italienska valet påverkar framtida samarbeten i EU i videon ovan.

Du kanske också gillar