Hem Världen SVT:s team på plats i Ukraina: ”Beskrivs som ett terrorvälde – påminner om hur människor beskrev IS”

SVT:s team på plats i Ukraina: ”Beskrivs som ett terrorvälde – påminner om hur människor beskrev IS”

förbi admin
0 kommentar

När Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på måndagen besökte Cherson sjöng han nationalsången tillsammans med civila och soldater, medan ukrainska flaggor vajade från balkonger.

Glädjen är stor i den befriade staden, men minnena från de drygt åtta månaderna under rysk ockupation har etsat sig fast på näthinnan hos många invånare.

– De berättade att det var som ett terrorvälde, det påminde om hur människor beskrev IS. De ryska soldaterna kunde åka runt på kvällarna och rikta kulsprutor mot människor och beskjuta bilar för att markera sin närvaro när utegångsförbudet trädde i kraft, säger SVT:s utrikesreporter Elin Jönsson, som tidigare på måndagen besökte staden tillsammans med fotograf Lars Lyrefelt.

Oro för ny artilleribeskjutning

Det finns därtill en oro hos invånarna för att de ryska styrkorna ska återvända till staden eller att den ska utsättas för ny artilleribeskjutning.

– När vi var där så hörde vi väldigt tydligt att det pågick strider. Det är väldigt nära, och det är klart att människor fortfarande känner sig oroliga, säger Elin Jönsson.

Spåren efter den ryska ockupationen är flera. Det råder stor brist på el, vatten och andra förnödenheter.

– Det var en brist på det mesta, men när vi frågade folk om det så sa de bara ”äsch, det där spelar ingen roll. Om man lever under ockupation så upptäcker man att det där med varmvatten och el inte är så viktigt egentligen”.

Du kanske också gillar