Hem Världen Sydafrikanerna sluter upp bakom president Ramaphosa

Sydafrikanerna sluter upp bakom president Ramaphosa

förbi admin
0 kommentar

En svekdebatt har uppstått i Sydafrika efter nyheten om en smittsammare variant av coronaviruset, omikron, som upptäcktes av forskare i Sydafrika och Botswana. Kort efter att de slagit larm, ”tackades” länderna för hjälpen med ett resestopp som förde tankarna till pandemins inledande skede för snart två år sedan.

Den amerikanska presidenten Joe Bidens agerande symboliserar kanske bäst vad sydafrikanerna upplever som hyckleri från Västvärlden.

I mars 2020 kritiserade Biden dåvarande presidenten Donald Trumps stängda gränser och sade att ”en mur kommer inte att stoppa coronaviruset. Förbud mot alla resor från Europa – eller någon annan del av världen – kommer inte att stoppa det.”


https://twitter.com/JoeBiden/status/1238254697695326209?s=20

Nu är det annat ljud i skällan. USA:s utrikesminister Antony Blinken talade på lördagen med sin sydafrikanska motpart Naledi Pandor och hyllade då de sydafrikanska forskare som snabbt identifierat omikron. Regeringens transparens var enligt Blinken ett ”föredöme för världen”. Men beslutet om stoppade flighter låg fast och den första riktiga högsäsongen för turismen sedan pandemins utbrott har nu gått upp i rök.

Cyril Ramaphosa är ingen landsfader men han har fått en papparoll under pandemins prövningar

I detta krisläge sluter sydafrikanerna upp bakom sin president. Cyril Ramaphosa är ingen landsfader men han har fått en papparoll under pandemins prövningar. De regelbundna tal till nationen som Ramaphosa hållit under snart två års tid kallas för ”Family Meetings”, familjeträffar, där han delar ut belöningar eller bestraffningar beroende på hur reglerna efterlevts sedan sist.

Söndagens ”träff” kan vara den mest populära hittills, för nu försvarade han sin familj. Ramaphosa meddelade att restriktionerna stannar kvar på den lägsta nivån då smittspridningen ännu är relativt låg. Sedan levererade han en oväntad bredsida mot de länder som begränsat resandet till Sydafrika. Och han räknade upp dem alla i tur och ordning.

– [Flygförbudet] är ett tydligt och helt oberättigat avsteg från de åtaganden som många av dessa länder gjorde vid G20-mötet i Rom förra månaden, sade Ramaphosa och fortsatte:

– Förbudet mot resor är inte grundat i vetenskap och inte heller kommer det vara effektivt för att stoppa spridningen av den här varianten.

Resebranschens företrädare kallar talet för det starkaste han levererat sedan pandemins start, facket har bytt fot och är försiktigt positivt till vaccinpass och vanliga sydafrikaner är lättade över att kunna njuta av den annalkande semestern. Till och med oppositionsledaren John Steenhuisen var positiv till delar av talet.

Denna opinionsmässiga ”boosterinjektion” kommer inte att vara för evigt, men stärker Ramaphosa inför förhandlingar om återupptagen trafik. Redan har indikationer kommit på att Storbritannien, som var först ut att stänga trafiken, kan komma att ompröva sitt beslut i veckan.

Läs mer:

Ramaphosa: Reseförbuden stoppar inte viruset

Läkaren som larmade: Inga allvarliga fall av omikronvarianten hittills

Efter omikron – personal ser ökat vaccinintresse i Sydafrika

Du kanske också gillar