Hem Världen Sydkorea: polisen medger misstag under halloween

Sydkorea: polisen medger misstag under halloween

förbi admin
0 kommentar

Samtidigt som Sydkorea sörjer de 156 människor som dog i lördagens halloween-firande växer kritiken mot att så få poliser var på plats för att kontrollera området. På tisdagen medgav landets polischef, Yoon Hee-keun, att polisen har begått misstag.

Under en tv-sänd presskonferens sade en ångerfylld Yoon Hee-keun att polisen agerade ”otillräckligt” och att ett tungt ansvar vilade på polisen.

Han berättade att många hade ringt nödnumret 112 innan folk började klämmas till döds i de trånga gränderna. Alla hade de samma ärende: de ville uppmärksamma polisen på hur akut situationen i Itaewon var på väg att bli.

Ändå befann sig bara 137 poliser i området där runt 100 000 människor hade samlats för att för första gången på tre år fira halloween utan pandemirestriktioner. Och de flesta av dem var där för att kontrollera droghandel och andra brott, inte trängsel.

Polisen ska nu undersöka om det finns strukturella problem i dess larmsystem. En oberoende granskning av hur så många kunde klämmas ihjäl ska också tillsättas.

– Vi ska noggrant kontrollera fakta och se om vi vidtog rätt åtgärder efter att ha fått larmrapporter som informerade om faran i förtid, sade Yoon Hee-keun.

I Sydkorea blandas nu ilska med sorg över det inträffade. Regeringen har utlyst en nationell sorgevecka. Tunnelbanestationen i Itaewon omringas av ett växande blomsterhav. Hit söker sig många för att hindra de döda, varav de flesta var unga kvinnor.

Itaewon är känt som ett frisläppt nöjeskvarter i den sydkoreanska huvudstaden Seoul som lockar både festsugna utlänningar och sydkoreaner. Särskilt den amerikanska högtiden halloween är populär att fira här. Därför, menar många, borde myndigheterna kunnat ha varit mer förutseende. Redan kvällen innan katastrofen var gränderna med barer och nattklubbar fullpackade.

I Sydkorea pågår nu en rannsakan. Landet har en säkerhetsmanual för hur festligheter som samlar över 1 000 deltagare ska hanteras. Men reglerna förutsätter att det finns en ansvarig organisatör. Det gjorde det inte på lördagen. Folk sökte sig till Itaewon för att gå på olika shower och klubbar. Nu har den sydkoreanske presidenten Yoon Suk-yeol gett regeringen i uppdrag att ta fram ett system som försäkrar kontroll av folkmassor vid spontana arrangemang utan någon enskild organisatör.

Läs mer:

Svenska Hanna var mitt i kaoset – alldeles för mycket folk.

Marianne Björklund: Att många tänkte fira halloween i Itaewon kan inte ha varit en överraskning

Du kanske också gillar