Hem Världen Terrormisstänkt man kopplas till känd norsk islamist

Terrormisstänkt man kopplas till känd norsk islamist

förbi admin
0 kommentar

Efter skottlossningen natten mot lördag som berövade två personer livet har Matapour varit frihetsberövad.

Under måndagen rapporterar ett stort antal medier, inklusive Aftenposten och NRK, att han ska ha befunnit sig i kretsen runt Arfan Bhatti – som 2012 var med och skapade organisationen Profetens Ummah.

Redan samma år, enligt norska public service NRK, utreddes gruppen av den norska säkerhetspolisen PST efter att ha hotat med ”ett nytt 22 juli” – datumet för den högerextremistiska terrorattacken på Utöya och i Oslo.

NRK rapporterar vidare att Bhatti, den 14 juni i år, publicerade en bild på en brinnande prideflagga i sociala medier. På hans dåvarande profilbild fanns dessutom ett citat som uppmanade till att döda homosexuella.

Arfan Bhatti var med och skapade organisationen Profetens Ummah. Arkivbild. Foto: Vidar Ruud/NTB/TT

Männen ska ha åkt bil tillsammans

På en presskonferens i helgen uppgav PST att Matapour och Bhatti nyligen färdades i samma bil i anslutning till en demonstration mot en koranbränning. En uppgift som Matapours försvarsadvokat John Christian Elden inte kommenterat ytterligare än att att skriva till TV 2:

“Min klient blev varken anmäld eller gripen under bilturen så vitt jag vet.” 

Advokaten uppgav även att han inte har några detaljer – förutom att männen varit grannar – om relationen mellan hans klient och Bhatti.

Matapour tidigare känd av polisen

Så sent som i maj hade PST kontakt med Matapour efter att han, enligt deras uppgifter, visat intresse för yttringar som upplevdes kränka islam. 

– Det ansågs inte i dessa samtal att gärningsmannen hade våldsintentioner, men PST är medveten om att gärningsmannen har haft utmaningar kopplade till psykisk hälsa, sade Børge Enoksen på Oslopolisen på söndagen. Det rapporterar TT.

Landets justitieminister har meddelat att både polisen och PST ska granskas över hur de hanterat den information de tidigare haft om Matapour.

SVT söker intervju med kammaråklagare Ingvild Myrold.

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Den misstänkte gärningsmannen är känd av norska säkerhetspolisen sedan tidigare. Foto: TT/NRK

Du kanske också gillar