Hem Världen Tidöavtalet omförhandlas – inga nya stora projekt

Tidöavtalet omförhandlas – inga nya stora projekt

förbi admin
0 kommentar

Just nu förhandlar Tidöpartierna om ny politik som ska in i det nya Tidöavtalet.

Men några större, nya projekt kommer det inte att bli. Bland annat på grund av att resurserna på regeringskansliet ska vara uttömda.

– Det kommer inte bli några stora punkter som presenteras när vi går ut med det nya avtalet, säger en källa.

Liberalerna krävde en euroutredning, Sverigedemokraterna ville utreda EU-medlemskapet och få in skrivningar om militär hjälp till polisen.

Just nu förhandlas revideringen av Tidöavtalet. Kraven inför förhandlingarna var skarpa, men nu spelas de ner.

Vad som först benämndes som Tidö 2.0, heter numera Tidö 1.1, i samtal med personer med insyn i omförhandlingsprocessen.

Från regeringens håll görs nu försök att dämpa förväntningarna.

– Dels är vi nöjda, men det handlar också om att vi inte kommer att lansera några nya stora projekt, säger en källa i Moderaterna.

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), Statsminister Ulf Kristersson (M), Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) och arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L).

Bilaga – snarare än nytt avtal

I samtal med personer med god insyn framgår att förhandlingarna kommer att mynna ut i en bilaga till Tidöavtalet, snarare än ett nytt avtal.

– Partiledarna får nu en översikt över var projekten ligger till, säger en källa inom regeringssamarbetet.

Anledningarna till att den ursprungliga versionen av Tidö står sig är två:

För det första uppges partierna vara relativt nöjda med Tidöavtalets innehåll. Arbetet med de stora projekten: Kriminalitet, migration, energi, skola och hushållsekonomi anses vara igång med god fart och därmed på rätt köl.

För det andra anses regeringskansliets resurser vara uttömda. Tjänstemännen på justitiedepartementet, som håller i frågor kring kriminalitet och migration, sägs gå för full maskin och kan inte axla några nya, omfattande, projekt just nu.

Den senare förklaringen har också bitit på SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Under en träff med riksdagsjournalisterna tidigare i oktober gjorde han klart att hans parti inte kommer med några större förslag eller förändringar till förhandlingsbordet.

Anledningen var att arbetsbelastningen på departementet var hög, sa Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson (SD) möter pressen.

Hårt tryck på regeringen

Tidöpartiernas försök att dämpa förväntningarna till trots, finns ett hårt tryck på främst regeringen att lägga om en del av politiken.

Inom Moderaterna finns en förväntan om en mer offensiv ekonomisk politik, inte minst med breda och omfattande skattesänkningar.

Även marknadsliberala tankesmedjan Timbro har återkommande varit starkt kritiska mot finansminister Elisabeth Svantessons (M) politik.

Förhandlingarna pågår just nu och väntas vara klara senast vid mitten av december.

– Det kommer inte bli några stora punkter som presenteras när vi går ut med det nya avtalet, slår en källa med god insyn i förhandlingarna fast.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Du kanske också gillar