Hem Världen Toppadvokaten Alex Murdaugh åtalas för dubbelmord

Toppadvokaten Alex Murdaugh åtalas för dubbelmord

förbi admin
0 kommentar

Han tillhör en av de mäktigaste släkterna i South Carolina.

Nu åtalas toppadvokaten Alex Murdaugh för det omtalade dubbelmordet på hustrun Maggie och sonen Paul.

Bevis som binder honom till brottsplatsen uppges ha framkommit i utredningen.

Det var den 7 juni 2021 som Alex Murdaugh ringde polisen och rapporterade att han hittat sin fru Margaret “Maggie” Murdaugh, 52, och parets yngsta son Paul Murdaugh, 22, ihjälskjutna i familjens jaktstuga.

Mordfallet slog ner som en bomb. Främst för att familjen tillhör en av de mest framstående släkterna i South Carolina.

Över tre generationer, mellan 1920 och 2006, hade Alex Murdaughs pappa, farfar och gammelfarfar rollen som distriktsåklagare i Lowcountry i de södra delarna av delstaten.

Och Murdaugh själv blev också en av de mest framgångsrika advokaterna i regionen.

Förnekar brott

Han har bestämt förnekat inblandning i morden – och hävdat att han var på besök hos sin sjuka pappa under tiden för brottet.

Familjen Murdaugh. Pappa Alex till höger tillsammans med mamma Maggie och sönerna Paul och Buster (längst till vänster).

Men nu, över ett år senare, åtalas han mot sitt nekande.

– Alex vill att hans familj, vänner och alla andra ska veta att han inte hade något med morden på Maggie och Paul att göra. Han älskade dem mer än något annat i världen, säger försvarsadvokaterna Jim Griffin och Dick Harpootlian i ett uttalande och fortsätter:

– Det har varit klart från första dagen att rättsväsendet och statsåklagaren redan på förhand bestämt sig för att Alex var skyldig till morden.

Om Murdaugh döms riskerar han mellan 30 år och livstid i fängelse. Åklagaren kan också yrka på dödsstraff eftersom fler än en person dödades, enligt nyhetsbyrån AP.

Avgörande bevisning

De offentliga dokumenten ger få förklaringar till beslutet att åtala honom, skriver AP. Det enda som framgår är att Murdaugh anklagas för att ha skjutit sin fru med ett gevär och sonen med ett hagelgevär.

Bilder från insatsen vid vägen där Alex Murdaugh attackerades.

Jaktstugan i lantliga Colleton County där Maggie Murdaugh och hennes son hittades döda, ihjälskjutna. Fastigheten ägs av familjen. Till höger Paul Murdough.

Men CNN rapporterar, med hänvisning till källor, att det finns avgörande bevisning som binder honom till brottsplatsen.

Polisen ska bland annat ha funnit blodstänk på Murdaughs kläder som indikerar att han stod nära åtminstone ett av offren när personen sköts.

Dessutom uppges en video med ljud ha hittats i den döde sonens mobil i vilken Murdaugh pratar med sin fru nära tidpunkten för morden, enligt en källa.

Han syns inte i videon, men rösten tros tillhöra Murdaugh. Videon ska också ha en tidsstämpel som kan bli central i bevisningen, skriver CNN.

Fler anklagelser

Men anklagelserna mot Murdaugh stannar inte där. Ett flertal andra utredningar har inletts mot toppadvokaten i kölvattnet av mordfallet.

Murdaugh i rätten.

Han anklagas bland annat för att ha stulit 8,5 miljoner dollar, motsvarande knappt 90 miljoner kronor, från klienter.

De påstådda ekobrotten hänger delvis ihop med Murdaughs tidigare hushållerska Gloria Satterfield, som dog i en ”fallolycka” 2018 i en av Murdaughs bostäder.

Murdaugh anklagas för att, i samarbete med Satterfields familj, ha stämt sig själv i syfte att få utbetalt försäkringspengar till Satterfields närstående.

Han ska dock ha fört över tre miljoner dollar av de pengarna till ett eget konto, enligt utredningen.

”En ond man”

Satterfield-familjens advokater, Eric Bland och Ronnie Richt, överraskas inte av de nya mordanklagelserna.

– Det är bara ännu ett skamligt kapitel i undergången för en ond man helt i avsaknad av moral. Det sorgliga med allt är antalet offer som han har lämnat efter sig. Klienter, familjemedlemmar, juridiska partners, kollegor och vänner, säger de i ett uttalande.

I september tog historien ännu en bisarr vändning när toppadvokaten beställde ett mord på sig själv för att den kvarlevande sonen skulle få ut 10 miljoner dollar, drygt 105 miljoner kronor, på livförsäkringen. Men mordet misslyckades – pistolskottet snuddade bara vid Murdaughs huvud.

Han ringde själv polisen efter skjutningen, men erkände kort därefter att han planerat dådet tillsammans med en annan man.

Familjen Murdaugh varit kända i juridiska kretsar i South Carolina i USA i åtta årtionden. De har till och med kallats ”en dynasti i delstaten”.

Du kanske också gillar