Hem Världen Torka följt av skyfall slår mot länder i Europa

Torka följt av skyfall slår mot länder i Europa

förbi admin
0 kommentar

Flera länder i Europa har drabbats av extrem torka – och på vissa håll har det lett till översvämningar när regnet har kommit tillbaka.

Franska meteorologer varnar för översvämningsrisk i landets södra delar. Juli var den torraste månaden i landet sedan 1961, och torkan har gjort marken hårdare. Det gör att jorden inte kan absorbera lika mycket regn, som i stället riskerar att översvämma vattendrag.

Videor på sociala medier visar hur tunnelbanestationer i Paris har översvämmats, men inga personskador har rapporterats.

”På vissa platser kan det falla upp till åtta centimeter på kort tid och potentiellt orsaka tornadoliknande förhållanden”, uppger vädertjänsten Météo France.

Storbritannien drabbat

Även Storbritannien har drabbats av torka, som följts av kraftigt regn. På runt 50 stränder i England och Wales varnas det för att avloppsvatten släppts ut vid kusterna på grund av de stora regnmassorna, rapporterar BBC.

Men torkan är inte över i landet, och Storbritanniens största vattendistributör Thames Water uppmanar folk att från den 24 augusti inte använda vatten för att vattna i trädgårdar, rengöra bilar, fylla simbassänger eller rengöra fönster.

Distributören försörjer 15 miljoner människor i området runt London med vatten. De som inte följer uppmaningarna kan få böter.

Lägsta vattennivån någonsin

I Schweiz har vissa av landets mest kända sjöar, som Vierwaldstättersjön, Luganosjön och Walensee, den lägsta vattennivån som någonsin uppmätts i augusti, uppger landets miljödepartement. Även floden Rhen, som börjar i de schweiziska alperna, är hårt drabbat av torkan.

– Orsaken till situationen är ett underskott av nederbörd under hela 2022, vilket påverkar hela Schweiz såväl som andra länder i Europa, säger Michèle Oberhänsli, vid den statliga miljömyndighetens avdelning för hydrologi.

Flera andra viktiga floder som Donau, Themsen och Po torkar ut, i något som kan vara den värsta flodkrisen i Europa på 500 år. Inom industrin finns en oro för hur det ska påverka de många flodtransporterna.

Du kanske också gillar