Hem Världen Tre tecken på att Ryssland tvingas kraftsamla

Tre tecken på att Ryssland tvingas kraftsamla

förbi admin
0 kommentar

Ryssland uppges nu arbeta för att flytta sina reservstyrkor för att placera dem närmare den ukrainska gränsen för framtida operationer och offensiver. Det meddelade Storbritanniens försvarsdepartment under lördagen. 

Enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi är detta bara ett tecken på att Ryssland just nu har svårt att ersätta sina förluster –  både materiellt men framför allt när det kommer till personal.  

– Detta tyder på att man inte har så mycket om man inte genomför en fullständig mobilisering i Ryssland och det finns det inga tecken på.  

Stora problem med teknisk livslängd

Ett till tecken på att Ryssland just nu upplever stora resursproblem är de uppgifter om att Ryssland ska ha börjat använda sig av äldre modeller, speciellt när det kommer till militär utrustning som pansarvagnar. Joakim Paasikivi pekar på att den enda rimliga anledningen för att ta in dessa är för att man har brist på modernare.

– Sen är det möjligt att man inte sätter in dem vid frontlinjerna, utan att de sätts in vid de så kallade folkrepublikerna, säger han.

En konsekvens med detta är att ryska styrkor kommer att få problem med den tekniska livslängden: 

– Motorer kommer att rasa och kanonrören eller eldrören kommer tar slut efter några tusen skott och då måste de renoveras. Då är det fråga om vilken verkstads- och nyproduktionskapacitet Ryssland har.

Anmärkningsvärt att man tar förband från Alakurtti

Ett tredje tecken på att Ryssland har svårt med att ersätta sina förluster är de satellitbilder som Svenska Yle publicerade i veckan, som tyder på att den ryska militärbasen i Alakurtti plötsligt har tömts på militärutrustning. Det är inte första gången man tar av sina militärbaser, men att man tar från just Alakurtti är speciellt, menar Joakim Paasikivi.

– Att man tar förband ur den här brigaden tycker jag är särskilt anmärkningsvärt. Den är till för att skydda det finaste man har, d.v.s sina kärnvapenubåtar uppe i Murmansk, säger han och fortsätter:

–  Man tar det man har. Och då får man gå in på de förband man trodde man kunde freda. 

Du kanske också gillar