Hem Världen Tron utan gärningar är död – påven till karitativa organisationer

Tron utan gärningar är död – påven till karitativa organisationer

förbi admin
0 kommentar

“De rika, i synnerhet om de är kristna, uppmanas att dela vad de äger med som saknar det grundläggande”. Onsdagen den 1 februari mötte påven Franciskus några karitativa organisationer i Demokratiska republiken Kongo.

Katarina Agorelius – Vatikanstaten

Påven Franciskus avslutade sina andra dag, 1 februari 2023, under det apostoliska besöket i Demokratiska republiken Kongo med träffa representanter för några karitativa organisationer i landet. Mötet hölls i den apostoliska nuntiaturen i norra Kinshasa. Organisationerna presenterades, representanterna delade sina vittnesbörd och i sitt tal tackade påven för deras insatser i landet.

“I detta land, där det finns mycket våld som dundrar som en duns från ett fällt träd, är ni skogen som varje dag tyst växer och gör luften bättre och andningsbar. Visst, trädet som faller hörs mer, men Gud älskar och vårdar generositeten som tyst gror och bär frukt och vänder glad blicken mot den som tjänar de behövande.”

“det är inte en fråga om godhet, utan om rättvisa. Det är inte filantropi, det är tro”

Mer plats i media åt Afrika

Påven betonade att medan världen utnyttjar de fattiga, omfamnar den karitativa verksamheten dem. Han önskade att media ska ge mer plats åt detta land och hela Afrika, ”så att man lär känna folken, kulturerna, lidandet och hoppet på denna unga framtidens kontinent”. Att ge denna verksamhet en röst just i nuntiaturen, som om några dagar firar sextio år och nittio som apostolisk delegation, sa påven kändes fint och han betonade att nuntiaturerna runt om i världen är och ska vara högtalare för att främja mänskligheten och karitiativa insatser, diplomati och samarbetsnät.

Besegra likgiltighet

Berättelserna om personer som utesluts från samhället på grund av sjukdom eller fattigdom får honom att vilja gråta, sa påven och påminde att ”en sann mänsklig utveckling kan inte sakna minne och framtid”. Det är särskilt viktigt att unga besegrar likgiltigheten genom att se personer i ögonen – underströk han – och sträcker ut en hjälpande hand, inte tar till vapen eller pengar, utan hjälper dem som ligger ner och lyfter dem till deras värdighet, till Guds döttrar och söners värdighet. Det som orsakar fattigdom är först och främst en ojämlik fördelning, förklarade påven.

”De rika, i synnerhet om de är kristna, uppmanas att dela vad de äger med som saknar det grundläggande … det är inte en fråga om godhet, utan om rättvisa. Det är inte filantropi, det är tro; eftersom, som Skriften säger, tron utan gärningar är död (jfr Jak 2:26).”

Tre kriterier för god karitativ verksamhet

Påven föreslog avslutningsvis tre kriterier för god karitativ verksamhet: den kräver föredömlighet genom att följa evangeliet, vara trovärdiga och genomskinliga och vara kvalificerade; långsiktighet, genom att förutom att svara på omedelbara behov se till att de är hållbara och långsiktiga; och anknytning, genom att skapa konkreta nätverk och samarbeta med de lokala kyrkorna, med andra religioner och med de många humanitära organisationer som finns i landet.

 

Du kanske också gillar