Hem Världen Trudeau inför undantagslagar mot covidprotest

Trudeau inför undantagslagar mot covidprotest

förbi admin
0 kommentar

De undantagslagar som den kanadensiska regeringen flaggat för blev under eftermiddagen, lokal tid, verklighet.

– Den federala regeringen har infört undantagslagarna som ytterligare hjälp till provinsernas befogenheter för att ta itu med blockaderna och ockupationerna, säger Trudeau på en presskonferens.

Han säger att lagarna kommer att vara begränsade i såväl tid som geografi och “stå i proportion till de hot de är tänkta att bekämpa”. Han uppger vidare att militären inte kommer att sättas in mot de protesterande.

Insatsen rör främst fortsatta protester med bland annat lastbilsblockader i Ottawa. Enligt tidigare uppgifter togs beslutet efter samtal med samtliga provinsers ledare på måndagen.

Ekonomiska problem

Den tidigare blockaden av Ambassador Bridge mellan den kanadensiska provinsen Ontario och den amerikanska delstaten Michigan på andra sidan gränsen har kunnat brytas.

Men de ekonomiska konsekvenserna är allvarliga då transporterna över den utgör en fjärdedel av all handel mellan länderna. Produktionen vid flera bilfabriker har tvingats pausa på grund av de inställda transporterna.

Doug Ford, som har titeln Ontarios premiärminister, meddelade att provinsen slopar de så kallade vaccinpassen sedan blockaden hävts.

– Vi gör oss av med passen, sade Ford på en presskonferens, och hänvisade till att en stor del av befolkningen är vaccinerad, samt att smittspridningen av omikronvarianten har nått sin topp.

Fortsatt i Ottawa

I huvudstaden Ottawa pågår fortfarande protesterna, som nu är inne på tredje veckan. Många av demonstranterna är lastbilschaufförer som visar sitt missnöje med Trudeaus regering och dess hantering av pandemin. Protesterna startade i huvudstaden men har sedan spridit sig till andra delar av landet.

Vid Coutts i provinsen Alberta, på gränsen mot Montana i USA, greps på måndagen elva personer i en blockad. Enligt polisen hade de en större mängd skjutvapen på sig och i sina lastbilar.

Demonstrationerna har inspirerat till liknande protester i bland annat Frankrike, Nya Zeeland och Nederländerna. På måndagen rapporterades även om en ny protest i Jerusalem. Amerikanska departementet för inrikes säkerhet (DHS) har uppgett att fler konvojer kan vara på gång i USA.

Du kanske också gillar