Hem Världen Trumps utmanare DeSantis vässar tonen

Trumps utmanare DeSantis vässar tonen

förbi admin
0 kommentar

Uttalandet tolkas som en signal på att DeSantis steg för steg försöker måla upp sin rival, expresident Donald Trump, som icke valbar om han fälls för de brott som han är åtalad för.

– Inte ens före allt detta ansåg jag att presidenten, den tidigare presidenten, borde kandidera igen. Det finns för många väljare som han är oacceptabel för, säger DeSantis också i intervjun.

Stödde Trump

Enligt opinionsmätningar i USA är DeSantis tvåa, möjligen trea, efter Donald Trump i kampen om att bli republikanernas presidentkandidat inför valet 2024. Och han ligger långt efter expresidenten.

Fyra åtalspunkter är riktade emot Trump som rör försöken att få resultatet efter presidentvalet 2020 ogiltigförklarat. Brotten beskrivs bland annat som konspiration.

DeSantis har tidigare hållit med Trump och hans stab när de hävdat att brottsutredningarna är politiskt motiverade. Floridaguvernören sällade sig också till majoriteten av de övriga republikanska aspiranterna under en debatt förra månaden när de förklarade att de kommer att ge Trump sitt stöd om han fälls i de kommande rättegångarna.

Trumps stab: Rekordlåg nivå

I CBS-intervjun, som sändes i onsdags kväll, kritiserar De Santis Trump (och den sittande presidenten Joe Biden) för att den amerikanska statsskulden ökat kraftigt under deras ämbetsperioder.

Trumplägret har reagerat snabbt.

“DeSantis vet att han inte har någon chans att någonsin bli den nominerade – han halkar ju ner till tredje plats – men att mysa till never-Trumpers och galna demokrater är en rekordlåg nivå för honom, nästan lika låg som hans omröstningssiffror” hälsar Trumps kampanjtalesman Steven Cheung i ett uttalande.

Däremot kommenteras inte USA:s statsskuld.

Åtalet på fyra punkter gäller Trumps försök att få resultatet efter presidentvalet 2020 ogiltigförklarat och brotten beskrivs bland annat som konspiration.

“Syftet med konspirationen var att kullkasta de legitima resultaten av presidentvalet 2020 genom att använda medvetet falska påståenden om valfusk”, står det i det 45 sidor långa åtalet.

Enligt åtalet ska Trump ha försökt justera resultatet efter presidentvalet 2020 till sin fördel. Det kulminerade i stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari 2021. Men innan dess ska Trump har försökt påverka bland annat valarbetare och folkvalda i flera delstater.

Den särskilde åklagaren Jack Smith säger att stormningen av Kapitolium genomfördes av Trump-anhängare som drevs av hans lögner om valfusk. Inne i byggnaden skulle kongressen formellt utse demokraten Joe Biden till vinnare i presidentvalet 2020 när Trumps anhängare tog sig in.

Flera medkonspiratörer nämns i åtalet, men inte vid namn eftersom de inte åtalas för några brott.

Du kanske också gillar