Hem Världen Tusen ryska soldater ska ha dödats i attack i Ukraina 13 maj 2022 – Ekot Special

Tusen ryska soldater ska ha dödats i attack i Ukraina 13 maj 2022 – Ekot Special

förbi admin
0 kommentar

– Ja, det rör sig om huvuddelen av en, kanske till och med två ryska bataljoner. Det rör sig om förstärkta bataljonsstridsgrupper som ska ha nedkämpats av ukrainskt artilleri när de ryska förbanden försökte genomföra en övergång av en flod i Donetsk, säger David Carlqvist, utrikesreporter på Ekot.

De ryska trupperna hade lagt en pontonbro över vattendraget.

– Sen har man då, som man inte ska göra, klumpat ihop sig vid bron. Det blev en slags flaskhals där det stått en ganska stor ansamling av trupper, säger David Carlqvist.

På något sätt fick ukrainska styrkor reda på var de ryska bataljonerna befann sig.

– Sannolikt genom spaning med drönare. Och därefter har man då beskjutit ryssarna med kraftig artillerield, säger Ekots utrikesreporter David Carlqvist.

Uppgifterna om händelsen kommer från Ukrainas militärmakt, men återges av flera medier.

– Satellitbilderna är ganska tydliga. Och även om siffrorna är lite oklara – det talades om uppemot tusen nedkämpade ryska soldater och mellan femtio, kanske upp till ett hundratal ryska stridsfordon som nedkämpats – så är det ganska klart att det här är ett stort nederlag för den för den ryska militären, säger David Carlqvist, utrikesreporter på Ekot.

Enligt David Carlqvist visar händelsen på hur dåligt det går för de ryska trupperna i Ukraina.

– Det finns en hel del vattendrag i Donbasregionen. Bedriver man krigsföring där så måste man ta sig över de här vattendragen ganska ofta. Det kan vara komplicerat, det är inte så lätt. Men det är också en grundläggande militär förmåga som en kvalificerad krigsmakt borde ha, säger David Carlqvist.

Programledare: Alexander Zeilon Lund

Du kanske också gillar