Hem Världen Tusentals döda befaras i pandemin i Nordkorea

Tusentals döda befaras i pandemin i Nordkorea

förbi admin
0 kommentar

Statliga medier gick på fredagen ut med uppgifterna om att minst en person dött i bekräftad  covid-19 och att flera hundra tusen visade symtom på sjukdomen.

Den avlidne hade omikronvarianten av viruset.

Samtidig säger man att sex ”febersjuka” personer ska ha avlidit, och 190 000 har satts i karantän.

Den statliga nyhetsbyrån KCNA uppger att 350 000 personer behandlats för ”febersjukdom som explosivt sprids över landet sedan slutet av april”, enligt TT.

Över 160 000 ska ha tillfrisknat. Eftersom landet troligen har brist på testutrustning är det oklart hur många som smittats av covid-19.

Desinficering i ett varuhus i Nordkoreas huvudstad Pyongyang.

Foto: Kim Won Jin/TT

Det är första gången som de hårt censurerade medierna rapporterar om utbrott. Landets sjukvårdssystem är i dåligt skick, och av landets 26 miljoner invånare tros få vara vaccinerade.

Nordkorea är ett av bara två länder i världen som inte haft vaccinationskampanjer, och har även vägrat att ta emot hjälp från FN:s vaccinationssamarbete Covax och från Kina.

Förra året uppgav Nordkorea att det hade utvecklat ett eget PCR-testsystem.

Experter befarar utifrån de uppgifter som kommit att det kan leda till tusentals döda i pandemin. Samtidigt är befolkningen relativt ung, en skyddande faktor.

Enligt Kee Park, på Harvard Medical School, som arbetat på vårdprojekt i Nordkorea, har landet gjort omkring 1 400 test per vecka, vilket ses som otillräckligt för att övervaka den omfattande smittspridningen.

– Det mest oroande är antalet personer med symtom. Om det rör sig om omikron, och vi räknar med ett dödstal på 1 procent, kan Nordkorea befara omkring 3 500 döda i det här utbrottet, säger han enligt Reuters.

En bild från den statliga kanalen KCNA sägs visa den Nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un i ett möte om krisberedskapen med anledning av coronautbrottet.

En bild från den statliga kanalen KCNA sägs visa den Nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un i ett möte om krisberedskapen med anledning av coronautbrottet.

Foto: AFP/KCNA via KNS

Enligt statliga medier ska Nordkoreas ledare Kim Jong Un ha besökt en virusbekämpningscentral på torsdagen och deklarerat ”ett nationellt nödläge” samt beordrat en landsomfattande lockdown.

Det finns inga uppgifter om hur utbrottet startade, men Nordkorea hade i april flera stora massmöten med med bland annat militärparader.

Enligt analytiker kan utbrottet fördjupa landets isolering och göra matbristen värre i år.

Även om Nordkorea inte begärt hjälp från andra länder kan det faktum att man nu offentliggör läget vara en signal om att regeringen snart kommer att acceptera vaccin utifrån, eller annan hjälp, menar experter.

Läs mer:

Covidutbrott kan få katastrofala följder i Nordkorea

Nordkorea bekräftar första covidfallet

Du kanske också gillar