Hem Världen Två döda av ryska robotar i Polen

Två döda av ryska robotar i Polen

förbi admin
0 kommentar

Polska medier rapporterar att två personer ska ha dött i en explosion i östra Polen, nära den ukrainska gränsen.

Explosionen ska ha inträffat på ett fält utanför staden Przewodów, som ligger sju kilometer från den ukrainska gränsen. Enligt radiostationen Lubin inträffade explosionen klockan 15.40. Just då pågick en massiv rysk robotattack mot Ukraina, bland annat Lviv.

En talesperson för närområdets brandförsvar säger till radion att de under tidig kväll arbetar med att säkra området, och att inte heller de kan ange orsak till explosionen.

– Räddningstjänsten är på platsen, det är ännu oklart vad det är som har hänt, säger Lukasz Kucy vid den lokala räddningstjänsten till Reuters.

Krismöte för nationell säkerhet

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki har snabbinkallat ett råd för nationell säkerhet för att diskutera händelsen. Också presidenten väntas medverka. 

En amerikansk underrättelsekälla säger till AP att explosionen orsakades av en rysk robot. Den amerikanska källan talar anonymt på grund av situationens känsliga natur.

Regeringens talesperson Piotr Müller ville under tidig kväll inte bekräfta de amerikanska uppgifterna, men skrev på Twitter att toppledarna höll ett möte på grund av nationella säkerhets- och försvarsfrågor.

Polen hör till Natos territorium

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi på Försvarshögskolan vill inte kommentera den aktuella händelsen då det fortfarande finns för lite information om explosionen.

Frågan är om och i så fall hur Nato kommer att agera.

– I det här osäkra läget finns det två alternativ. Konstateras det att det är ett anfall så skulle det kunna innebära artikel fem (i Natostadgan) och att alliansen sluter upp, säger Paasikivi.

– Om det är en robot eller flera robotar som av misstag bedöms ha slagit ned i Polen så är det mer sannolikt att det rör sig om Natostadgans artikel fyra som kallar till konsultationer. Vi får se om Polen gör det, fortsätter Paasikivi.

Artiklen uppdateras. 

Du kanske också gillar