Hem Världen Två dödade på Västbanken | GP

Två dödade på Västbanken | GP

förbi admin
0 kommentar

En vakt stationerad vid ingången till en israelisk bosättning på Västbanken sköts till döds på fredagen, uppger israelisk militär och räddningstjänst.

I ett uttalande säger militären att de misstänkta gärningspersonerna försvunnit från platsen i bil och att man stängt vägar i närheten i jakten på dem.

Den palestinska terrorstämplade rörelsen Hamas, vars politiska gren styr Gazaremsan, hyllade attacken och kallade den för en heroisk handling.

Palestinier ihjälskjuten

Palestinska hälsomyndigheter säger att även en palestinsk man i 20-årsåldern dödades i Västbanken sent på fredagen. Han ska ha skjutits till döds i sammandrabbningar med israeliska styrkor.

Det var även stökigt vid Tempelberget i Jerusalem tidigare på fredagen, men ingen person skadades allvarligt.

De senaste veckorna har varit spända i området. Den muslimska fastemånaden ramadan och den judiska påsken pesach högtidlighålls samtidigt.

Omkring 300 palestinier har skadats under de senaste veckornas drabbningar.

Urartade i krig

Tidigare i veckan samlades omkring 250 000 muslimer på och kring Tempelberget för bön nattetid, för att högtidlighålla ramadans höjdpunkt laylat al-qadr. Då skedde inga våldsamheter.

För ett år sedan urartade motsättningarna i ett elva dagar långt krig mellan Israel och väpnade palestinska grupper på Gazaremsan.

Israel gör gällande att sådana grupper, som Hamas och Islamiska jihad, är verksamma även i och runt Jerusalem och att man därför måste ingripa. Den israeliske utrikesministern Yair Lapid har understrukit att Israel vill upprätthålla det status quo som enligt avtal ska råda i området, vilket bland annat innebär att endast muslimer får be där.

Du kanske också gillar