Hem Världen Tysk kvinnlig officer sökte sex via dejtingapp – varnades

Tysk kvinnlig officer sökte sex via dejtingapp – varnades

förbi admin
0 kommentar

”Spontan, lustfylld, trans. Öppen relation, söker sex. All genders welcome!”

Så löd överstelöjtnanten Anastasia Biefangs presentation på dejtingappen Tinder år 2019. Varken efternamn eller yrkestitel stod med i beskrivningen, som endast kunde ses av andra registrerade användare på dejtingappen.

Nu har profilen utvärderats av Tysklands förvaltningsdomstol, som slagit fast att Anastasia Biefang bör få en tillrättavisning.

”Befälhavaren har visserligen rätt att, privat, ha ett promiskuöst sexliv. Men genom formuleringen i sin profil har hon väckt tvivel på sin moraliska integritet. Utomstående får intrycket att hon reducerar sig själv och sina sexpartner till rena sexobjekt. I offentligheten påverkar detta synen på hennes moraliska integritet och försvarets goda rykte negativt”, lyder motiveringen.

Hemma lägenheten i östra Berlin skakar Anastasia Biefang på huvudet.

– Den senaste tiden har varit turbulent, konstaterar hon.

Bild 1 av 2
Anastasia Biefang har arbetat inom försvaret sedan hon gjorde värnplikt år 1994. – Jag har minst 14 år kvar att arbeta inom försvaret, säger 48-åringen, och fortsätter.
– Jag skulle gärna göra det, med stolthet och integritet. Det är det som gör detta så jobbigt, säger hon.

Foto: Greta María Ásgeirsdóttir

Bild 2 av 2
– Försvarsmakten är inte hela mitt liv, säger Anastasia Biefang. Hon planerar att överklaga förvaltningsdomstolens dom till författningsdomstolen.

Foto: Greta María Ásgeirsdóttir


Den 48-åriga överstelöjtnanten är van vid medieuppmärksamhet. 2015 påbörjade hon en könskorrigering. I dokumentären ”Ich bin Anastasia” berättar hon om processen som innebar att hon blev den första transkvinnan någonsin att utses till överstelöjtnant inom den tyska försvarsmakten. Sju år senare minns hon hur hennes arbetskamrater hjälpte henne igenom en omtumlande tid.

– Stödet jag fick från mina kollegor överraskade mig verkligen positivt. Då kände jag att försvarsmakten kommit längre än jag hade trott, säger hon.

Förvaltningsdomstolens beslut har gett henne motsatt upplevelse. För första gången i sitt liv har överstelöjtnanten funderat på att byta jobb. Men det är lättare sagt än gjort, konstaterar hon.

– Var är du soldat, om inte i försvarsmakten? säger hon.

Bakgrunden till domen är att någon tagit en bild av Anastasia Biefangs profil på dejtingappen. Bilden har sedan visats för hennes chef, som låtit försvarets disciplinansvariga granska den. Beslutet – att ge Anastasia Biefang en tillrättavisning – har sedan godkänts av förvaltningsdomstolen.

Bild 1 av 2
Anastasia Biefang är vice ordförande i organisationen QueerBW, som stöttar hbtqi-personer som arbetar inom det tyska försvaret, eller är intresserade av att göra det.
– Unga soldater har ofta grundläggande frågor som ”hur är det att komma ut?” och ”måste jag göra det över huvud taget?” säger hon.

Foto: Greta María Ásgeirsdóttir

Bild 2 av 2
Anastasia Biefang säger att hon började arbeta inom militären för att hon ville flyga jetplan. – Och så hade jag den romantiska föreställningen om att soldater och officerare aldrig sitter vid skrivbord, säger hon.

Foto: Greta María Ásgeirsdóttir


Domstolen hänvisar till kravet på gott uppförande som står inskrivet i lagen som reglerar tyska soldaters tjänsteutövning. Här ingår bland annat skyldigheten att bevara förtroendet för försvarsmaktens medarbetare och försvarets goda rykte. Enligt domstolens beslut har Anastasia Biefang rätt att söka sexpartner på nätet, men måste undvika formuleringar som ger en bild av ett ”urskillningslöst sexliv” och ”bristande integritet”.

– Budskapet jag fått är att jag får leva som jag vill – men inte berätta om det. Det påminner väldigt mycket om principen ”don’t ask, don’t tell”, säger Anastasia Biefang.

”Fråga inte, berätta inte”, var fram till 2010 policyn för hur homosexualitet skulle behandlas inom den amerikanska armén. Principen innebar att homosexuella tilläts tjänstgöra inom militären, så länge det hölls hemligt.

Fallet i den tyska förvaltningsdomstolen har väckt stor uppmärksamhet. Politiker från regeringspartierna De gröna och liberala FDP har riktat skarp kritik mot domen.

– Det är inte år 1955. Privat är privat, arbete är arbete, säger Marie-Agnes Strack-Zimmermann (FDP), som är ordförande i försvarsutskottet, till nyhetssajten RND.

Den liberala politikern Marie-Agnes Strack-Zimmermann är kritisk till förvaltningsdomstolens dom. Domstolen bör skilja på soldaternas privatliv och tjänsteutövning, enligt parlamentsledamoten.

Den liberala politikern Marie-Agnes Strack-Zimmermann är kritisk till förvaltningsdomstolens dom. Domstolen bör skilja på soldaternas privatliv och tjänsteutövning, enligt parlamentsledamoten.

Foto: Michael Kappeler/TT

Den tyska förbundsdagsledamoten Sven Lehmann (De gröna), som är regeringens ambassadör i hbtqi-frågor, skriver på Twitter att han själv är homosexuell, lever i ett öppet förhållande och har en profil på en dejtingapp.

”Om jag hade varit anställd av försvarsmakten hade jag ansetts sakna integritet”, skriver han.

Den tyska försvarsmakten har en lång historia av att diskriminera medarbetare på grund av sexuell läggning. Fram till millennieskiftet riskerade homosexuella soldater att klassas som en säkerhetsrisk och avskedas. 2020, när en omfattande studie av diskrimineringen presenterades, bad den dåvarande försvarsministern Annegret Kramp-Karrenbauer de drabbade om ursäkt.

– Jag beklagar verkligen den vedertagna diskrimineringen av homosexuella inom försvaret, som politiken stod bakom, sa Kramp-Karrenbauer då.

I dag kan de som drabbades ansöka om skadestånd. Anastasia Biefang säger att det är viktigt att prata om det som hänt, och se till att historien inte upprepar sig.

– Man förstörde inte bara karriärer, utan ofta även människors liv, säger hon.

Officeren säger att hon trivs med med sina närmaste medarbetare och anställda, och med sitt uppdrag som utbildningschef för försvarsmaktens cyberförsvarssektion. Utöver jobbet är hon ideellt engagerad i organisationen QueerBW, som stöttar hbtqi-personer som arbetar inom försvarsmakten, eller är intresserade av att göra det.

Anastasia Biefang var på plats i Leipzig när förvaltningsdomstolen meddelade sin dom. Officeren har fått en anmärkning som kommer att synas i hennes personalakt under de kommande tre åren.

Anastasia Biefang var på plats i Leipzig när förvaltningsdomstolen meddelade sin dom. Officeren har fått en anmärkning som kommer att synas i hennes personalakt under de kommande tre åren.

Foto: Sebastian Willnow/TT

Anastasia Biefang vill gärna att alla hbtqi-personer som är intresserade ska söka sig till försvarsmakten. Men sedan hennes kärleksliv blivit en fråga för domstol har det känts svårare att rekommendera arbetsgivaren. Hon planerar att överklaga domen till den tyska författningsdomstolen, där hon hoppas på ett annat utfall.

– Jag tänker inte ge upp, säger hon.

Tror du att domstolen hade reagerat annorlunda om du hade varit man?

– Jag känner inte till någon dom där en man hamnat i en liknande situation på grund av sin dejtingprofil. Det kan naturligtvis vara så att de alla har mycket bättre kännedom om hur man lever upp till 50-talets föreställningar om moral, säger Anastasia Biefang, och fortsätter.

– Eller så är det så att det inte intresserar någon.

Anastasia Biefang bor i Berlin tillsammans med sin fru, och veckopendlar till arbetet i Bonn.

Anastasia Biefang bor i Berlin tillsammans med sin fru, och veckopendlar till arbetet i Bonn.

Foto: Greta María Ásgeirsdóttir

Du kanske också gillar