Hem Världen Tyska inrikesdepartementet: ”Säkerhetsmyndigheterna är väldigt vaksamma på utvecklingen”

Tyska inrikesdepartementet: ”Säkerhetsmyndigheterna är väldigt vaksamma på utvecklingen”

förbi admin
0 kommentar

Frågorna om de läckande Nord Stream-ledningarna var många och svaren få när presstalespersonerna för en rad olika tyska departement höll presskonferens i Berlin under onsdagen. Steffen Hebestreit, talesperson för den tyska regeringen, sade att skadorna inte kan ha uppstått på ett naturligt sätt, men ville inte spekulera kring vad eller vem som legat bakom.

– Vi får avvakta vad personerna med fackkunskap säger, sade han.

Presstalespersonen ville inte heller kommentera uppgifterna om att Tyskland redan i somras skulle ha tagit emot varningar från den amerikanska underrättelsetjänsten CIA om att Nord Stream-ledningarna riskerade att attackeras. Enligt amerikanska New York Times rörde det sig om en så kallad ”strategisk varning”, vilket innebär att man inte specificerar vem som skulle kunna ligga bakom en attack, eller när den skulle kunna ske.

– Jag uttalar mig inte om eventuella varningar, vare sig från USA eller från några andra länder, sade Steffen Hebestreit i Berlin.Foto: JOHN MACDOUGALL

Maximilian Kall, presstalesperson för det tyska inrikesdepartementet, sade att landets säkerhetsmyndigheter har haft ett särskilt fokus på energisystem och annan kritisk infrastruktur sedan Ryssland anföll Ukraina.

– Säkerhetsmyndigheterna är väldigt vaksamma på utvecklingen. Vi känner inte till några konkreta faror för tysk energiinfrastruktur, men det finns en abstrakt hotbild, säger han.

Även Tysklands närings- och klimatminister Robert Habeck säger att landets kritiska infrastruktur är en möjlig måltavla, men manar till lugn. Tyskland och Europa är kapabla att försvara sig, säger ministern till nyhetsbyrån DPA.

– Säkerhetsmyndigheterna, säkerhetstjänsten, mitt departement och operatörerna gör vad som krävs för att skydda den kritiska infrastrukturen och säkra Tysklands energiförsörjning, säger han.

Läs mer: Expert: ”Sabotaget kan ha utförts från vilken fiskebåt som helst”

Du kanske också gillar