Hem Världen Tyskland tecknar gasavtal med Qatar – får skarp kritik

Tyskland tecknar gasavtal med Qatar – får skarp kritik

förbi admin
0 kommentar

Kriget i Ukraina och de stoppade gasleveranserna från Ryssland har fått Tyskland att söka nya importkällor runtom i världen. Nu har landet tecknat ett gasavtal med värdlandet för årets fotbolls-VM, den hårt kritiserade diktaturen Qatar. Under en 15 år lång tidsperiod, med början 2026, ska Tyskland ta emot upp till två miljoner ton flytande fossilgas om året från Qatar.

– 15 år är toppen, sa klimat- och näringsminister Robert Habeck när han presenterade avtalet på en presskonferens i Berlin under tisdagen.Foto: Daniel Reinhardt/dpa/AP

Det är det inte alla som håller med om. Oliver Powalla, som är ansvarig för energipolitik på klimat- och miljöorganisationen BUND, säger att avtalet går stick i stäv med regeringens planer på att utöka importen av grön vattenkraft från och med 2030.

– Istället låser man fast sig vid fossila bränslen – fullt medvetet. Avtalet med Qatar är klimatpolitiskt vårdslöst, säger han till DN.

Kritik kommer även från vänsterpartiet Die Linke.

– Gasleveranserna från och med 2026 gör ingen skillnad för den aktuella energikrisen. Däremot skapar de ett långsiktigt energiberoende av ett land som trampar på mänskliga rättigheter och deltar i det blodiga kriget i Jemen, säger Lorenz Gösta Beutin, vice ordförande i partiet, till Süddeutsche Zeitung.

Den tyska regeringen har som mål att landet ska vara klimatneutralt år 2045. Enligt klimat- och näringsminister Robert Habeck måste landets gasförbrukning minska senast 2040 för att kunna ersättas med andra energikällor.

Hur mycket Tyskland kommer att betala för gasen är inte offentliggjort. Enligt Qatars energiminister Saad Scharida al-Kaabi pågår diskussioner om ytterligare avtal mellan statligt ägda QatarEnergy och flera tyska företag.

– Vi har goda relationer med tyska bolag och den tyska regeringen, sa energiministern i Doha under tisdagen, enligt mediebolaget Deutsche Welle.

Läs fler artiklar om Tyskland här

Du kanske också gillar