Hem Världen Tysklands försvarsminister om Sveriges Natoansökan: ”Använder alla diplomatiska kanaler”

Tysklands försvarsminister om Sveriges Natoansökan: ”Använder alla diplomatiska kanaler”

förbi admin
0 kommentar

Kriget i Ukraina har fått Tysklands förbundskansler Olaf Scholz att mynta uttrycket Zeitenwende – epokskifte. Regeringen i Berlin har infört hårda sanktioner mot den tidigare så viktiga handelspartnern Ryssland och klubbat den största satsningen på försvaret sedan Berlinmurens fall.

Men även Sverige upplever ett epokskifte, i och med sin Natoansökan, säger försvarsminister Christine Lambrecht när DN träffar henne i norra Berlin.

– Att gå med i den här alliansen efter så många år av neutralitet är förstås otroligt speciellt. Vilken Zeitenwende! säger hon.

Den socialdemokratiska försvarsministern har precis klivit ned från en scen. Här, på slottet Schönhausen i norra Berlin, har hon talat inför representanter för den tyska akademin för säkerhetspolitik, BAKS, och deras gäster. Kvällens fokus är skiftet i den tyska försvarspolitiken, och den särskilda investering på drygt 1 000 miljarder kronor, som ska göra Tysklands försvar till det starkaste i Europa. I sitt tal förklarar Christine Lambrecht att pengarna bland annat ska gå till digitalisering av försvaret och utrustning till landets knappt 200 000 soldater.

– Det brutala anfallskriget har fått oss att vakna upp och inse att man inte kan få säkerhet gratis, säger ministern i sitt tal.Foto: Jana Neumann

Till DN säger hon att Sveriges beslut att gå med i Nato innebär en otrolig förstärkning av alliansen.

– Vi i Nato ser de färdigheter som ni tar med er som otroligt berikande, säger ministern.

I Tyskland beskrivs Sverige och Finlands geografiska läge vid Östersjön som ett viktigt bidrag till Natos försvarskapacitet. Flera tyska medier nämner den svenska militärindustrin och marinen, med fyra ubåtar och sju ytstridsfartyg, som viktiga resurser för Nato. Samtidigt beskrivs det relativt låga antalet aktiva soldater som en svaghet.

Den tyska förbundsdagen röstade ja till att godkänna Sveriges Natoansökan i början av juli. Samtliga ledamöter från kristdemokratiska CDU, socialdemokratiska SPD, miljöpartiet De gröna och liberala FDP var för det svenska medlemskapet. Högernationalistiska AFD var splittrat, och det pacifistiska vänsterpartiet Die Linke, som vill upplösa Nato, röstade nej.

Den stora satsningen på det tyska försvaret har väckt protester. ”100 miljarder till vården istället för försvarsmakten”, stod det på ett av plakaten vid en första maj-demonstration i Berlin.Foto: Jörg Carstensen

Samtliga Natoländer, med undantag för Ungern och Turkiet, har godkänt Sveriges ansökan. Enligt uppgifter till nyhetsbyrån TT väntas det ungerska parlamentet säga ja i början av december. Men när, eller om, Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kommer att göra det, är oklart.

Christine Lambrecht säger att Tyskland använder ”alla diplomatiska kanaler” man har för att få Turkiet att säga ja.

– Vi försöker ta reda på var problemen finns. Jag tar upp det här ämnet med mina turkiska kollegor så ofta jag kan, på Natoträffar och i andra sammanhang. Jag är övertygad om att det kommer att fungera. Men det är ingen lätt process, säger hon.

Även det tyska försvarsutskottets ordförande, Marie-Agnes Strack Zimmermann från liberala FDP, ser Turkiets godkännande som en tidsfråga.

– Det som inte får hända är att man väntar till valet i Turkiet nästa år, säger politikern när DN träffar henne ett stenkast från förbundsdagen i Berlin.

Marie-Agnes Strack-Zimmermann är ordförande för försvarsutskottet i Tyskland. Hon säger att hon är väldigt glad att Finland och Sverige bestämt sig för att ansöka om Natomedlemskap.Foto: Lovisa Herold

Men enligt Marie-Agnes Strack-Zimmermann kan Sverige och Finland förlita sig på stöd från Nato, även om godkännandet skulle dra ut på tiden.

– Sverige och Finland har alltid arbetat nära Nato. Nu har 28 av 30 medlemsstater sagt ja till medlemsansökan. Skulle något militärt ske i Sverige eller Finland kommer Nato att stå bakom er, säger hon.

Läs mer: Trumfkorten som gör Sverige intressant för Nato

Du kanske också gillar