Hem Världen Ukraina förbjuder rysk musik och ryska böcker

Ukraina förbjuder rysk musik och ryska böcker

förbi admin
0 kommentar

Det ukrainska parlamentet har röstat igenom två lagar för att stoppa rysk kultur, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Den ena lagen gör det förbjudet att trycka böcker av ryska författare, så länge de inte avsäger sig sina ryska medborgarskap. Förbudet gäller bara författare som blivit ryska medborgare efter Sovjets fall 1991.

Import av böcker från Ryssland, Belarus och det av Ryssland kontrollerade Donbass förbjuds också.

Den andra lagen förbjuder musik av ryska artister från att spelas i medier eller i kollektivtrafiken. Som skäl anges att rysk musik kan ”påverka separatistiska stämningar i befolkningen”. Artister som fördömt Rysslands krig är undantagna från lagen. Liksom för författare gäller lagen bara dem som blivit ryska medborgare efter 1991.

Ukrainas kulturminister Oleksandr Tkachenko säger att han välkomnar de nya lagarna, som måste undertecknas av president Volodomyr Zelensky för att träda i kraft.

Ukraina beskriver detta som en ”dekommunisering” av landet, som började efter rysslands annektering av Krim 2014. Det kallas även för ”av-ryssifiering”. Från ukrainskt håll beskrivs det som nödvändigt efter att Ryssland under lång tid har försökt utplåna den ukrainska identiteten.

Från ryskt håll motsätter man sig detta och menar man att åtgärderna drabbar rysktalande ukrainare.

Du kanske också gillar