Hem Världen Ukraina: Förhöjd säkerhetsrisk på Zaporizjzja

Ukraina: Förhöjd säkerhetsrisk på Zaporizjzja

förbi admin
0 kommentar

Ryssland hävdar att Ukraina har beskjutit Zaporizjzja tre gånger på 24 timmar och att granater har träffat ett lager för kärnbränsle. Strålningsnivåerna är däremot fortsätt normala på verket, enligt det ryska försvarsdepartementet.

Ukraina menar att det i stället är Ryssland som ligger bakom attackerna. Sedan lunchtid på lördagen riskerar kärnkraftverkets drift att bryta mot regelverk för både brand- och strålningsrisk, skriver Energoatom på Telegram. Energibolaget varnar för att skador på anläggningens infrastruktur ökar risken för läckage av vätgas och spridning av radioaktiva ämnen.

Sedan i mars kontrollerar ryska styrkor Zaporizjzja, som fortfarande drivs av ukrainsk personal. Både Ryssland och Ukraina har gått med på att låta FN:s atomorgan IAEA inspektera kärnkraftverket för att utvärdera säkerhetsläget.

Inför besöket hävdar Energoatom att Ryssland har börjat sätta press på personalen att inte berätta om ryska krigsbrott och att landet använder kärnkraftverket som en militärbas.

Läget kring Zaporizjzja fick på fredagskvällen också konsekvenser för FN:s konferens om kärnvapennedrustning. Efter en fyra veckor lång konferens i New York skulle 191 länder enas om ett nytt fördrag för att minska förekomsten och användningen av atomvapen.

Den slutgiltiga versionen behövde godkännande av alla deltagare för att antas. Men en formulering om Zaporizjzja fick Ryssland att sätta stopp för deklarationen.

I fördragets sista utkast uttrycktes ”allvarlig oro” för den militära närvaron kring kärnkraftverket och för att ”kompetenta ukrainska myndigheter” inte längre kontrollerar anläggningen, vilket påverkar säkerheten.

Rysslands representant Igor Vishnevetsky säger att texten var obalanserad och att flera stycken är av ”ren politisk natur”, enligt BBC.

Efteråt har flera länder kritiserat Rysslands beslut.


https://twitter.com/SenatorWong/status/1563424184759242762

”Ryssland hindrade framsteg genom att vägra att kompromissa om textförslag som accepterades av alla andra stater”, skriver Australiens utrikesminister Penny Wong på Twitter.

Det är den andra nedrustningskonferensen i rad där länderna inte har lyckats komma överens om ett nytt fördrag. 2015 gällde meningsskiljaktigheterna ett förslag om att etablera en kärnvapenfri zon i Mellanöstern.

Du kanske också gillar