Hem Världen ”Ukraina måste vara ärlig med situationen vid fronten”

”Ukraina måste vara ärlig med situationen vid fronten”

förbi admin
0 kommentar

– Zaluznyj har helt rätt. Kriget har kört fast, ingendera sidan har teknologi som överträffar den andras. Och Ukrainas problem är att vi är en demokrati som måste tänka på hur många människor vi är redo att offra, säger den ukrainska militära experten Mykola Bielieskov till DN. Han är forskare på Nationella institutet för strategiska studier i Ukraina.

I en intervju med The Economist säger den ukrainska överbefälhavaren Valeryj Zaluzjnyj att något ”storartat, ståtligt genombrott” på krigsfältet inte är i sikte.

– Det är som under första världskriget. Vi har nått en nivå på teknologin som innebär att kriget har hamnat i ett dödläge, säger han.

Zaluzjnyj konstaterar att bägge sidor har tillgång till ungefär samma teknologi, framför allt drönare och moderna sensorer.

– Vi ser allt fienden gör, de ser allt vi gör. Vi skulle behöva något nytt för att slå oss ut ur det här dödläget. Som när krutet uppfanns, säger han.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har avfärdat sin överbefälhavares analys.

– Vi har inget dödläge. Ryssland kontrollerar himlen. Vi bryr oss om våra soldater och använder dem inte som kanonmat, i motsats till Ryssland, sade Zelenskyj i samband med Ursula von der Leyens besök i Kiev i veckoslutet.

Ihor Zjovkva, vice stabschef för Zelenskyjs kontor, anklagade i ukrainska tv-kanaler Zaluzjnyj för att hjälpa Ryssland genom att på det här sättet ”sprida panik” i väst. Stabschefen Andrij Jermak säger i en intervju i Politico att om Storbritannien hade känt krigströtthet år 1939 så skulle Polen kanske inte finnas i dag.

Men inom ukrainska militärkretsar ger man Zaluzjnyj rätt.

– Zaluzjnyj gör det som en militär ska göra. Han säger exakt hur situationen på fronten ser ut – ur militär synvinkel. Att han skulle kritiseras av politiker var väntat. Det är delvis förståeligt, eftersom presidentens kansli är rädd för att stödet från väst ska utebli. Samtidigt är Ukraina en demokrati, hos oss diskuterar man öppet problemen, säger militärforskaren Mykola Bielieskov till DN.

Ibland kan det vara till Rysslands fördel, konstaterar han.

– De kan utnyttja det här mot oss. Det är en balansgång. Jag har inget bra svar på hur man ska göra för att minimera skadorna.

Bielieskov påminner också om att ärlighet inte alltid är populärt.

– Folk vill helst höra att allt blir bra. Men i en demokrati måste man säga som det är.

Nu väntar sig Bielieskov att Ryssland snart kommer att försöka göra en ny framstöt.

– Den stora frågan är när Ryssland sätter igång. Men det är alltid svårast att anfalla. Just nu händer ingenting vid fronten.

Bakgrund.Debatten kring Ukrainas motanfall

Den 30 oktober publicerade TIME ett reportage om Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj där hans medarbetare sade att han vägrar inser att Ukraina inte håller på att vinna kriget. Det ledde till upprörda reaktioner i Ukraina och anklagelser mot väst för en kolonial inställning.

Den 1 november konstaterade Ukrainas överbefälhavare Valeryj Zalusjnyj i en intervju med The Economist att kriget har kört fast. Några dagar senare sade Zelenskyj att Zaluzjnyj har fel och det inte går att tala om något dödläge.

Du kanske också gillar