Hem Världen Ukraina svarar på ryska anklagelserna om avrättningar: Ryska soldater arrangerade en fälla

Ukraina svarar på ryska anklagelserna om avrättningar: Ryska soldater arrangerade en fälla

förbi admin
0 kommentar

Bilderna på döda ryska soldater, liggande på marken där de själva lagt sig sedan ukrainska soldater upptäckt dem, har fått ryska myndigheter att anklaga Ukraina för att avrätta krigsfångar.

Men filmbilder från händelsen har komplicerat händelsen som inträffade i samhället Makiyivka i Luhanskregionen den 12 november. Filmen är tagen med en kamera fastsatt på en av de ukrainska soldaternas hjälm och visar hur omkring tio ryska soldater en efter en lägger sig ned efter att ha kommit ut från en byggnad.

Men strax efter det att den sista soldaten lagt sig på marken dyker en elfte soldat upp och öppnar eld.

Enligt den ryska versionen avslutades eldstriden med att ukrainarna avrättade de tio soldaterna på marken med ett skott i huvudet. Något som inte går att se på filmen.

Enligt Dmytro Lubinets hade de ukrainska soldaterna all rätt att skjuta tillbaka då de blivit överraskade av den elfte soldaten som till skillnad från de tio andra kom ut beväpnad och snabbt avlossade en serie skott. Istället handlade det om en fälla, enligt Ukraina.

Lubinets menar att den ryska gruppen hade planerat det hela när de förstod att de var upptäckta. De tio soldaterna skulle ha låtsats ge upp bara för att sedan låta den elfte skjuta ned ukrainarna.Foto: Ukrainas försvarsmakt

”Det är inte sant att de ukrainska styrkorna sköt fångarna, det var ockupanterna som arrangerat att de skulle ge upp, detta i ett försök att döda de ukrainska försvararna”, sa Lubinets enligt ukrainska TSN.

”När något sådant händer kan inte de ryska soldaterna anses som krigsfångar utan som stridande”, sa Lubinets vidare.

Exakt vad som hände går inte att bedöma för en utomstående. BBC, som analyserat filmklippet, skriver att det inte går att se hur soldaterna på marken dog.

Försvarsexperten Joakim Paasikivi vid Försvarshögskolan säger även han att det inte går att avgöra hur ryssarna dog enbart genom att se på filmklippet:

– På filmen ser man att ukrainarna gått i ställning och ropat ut ryssarna som sedan kommer ut ur ett hus. Det är tio eller elva som kommer ut med händerna över huvudet och lägger sig ned. Och så hoppar det fram en, den sista ryssen, och skjuter mot ukrainarna. Sedan slänger sig soldaten med hjälmkameran i skydd och en del uppgifter talar om att en ukrainare stupade då. Men sedan är det oklart om de ryssar som låg ned blev skjutna lagstridigt eller om de dog i korselden.

– Det är definitivt ingen tydlig situation. Det enda krigsbrottet som är dokumenterat, det är ryssen som hoppar fram och skjuter när de andra ger sig. Då är det en svekfull handling enligt krigslagarna, säger överstelöjtnant Paasikivi.

FN:s kontor för övervakning av mänskliga rättigheter i Ukraina säger till nyhetsbyrån AP att man känner till händelsen och har inlett en utredning. Även Ukraina kommer att utreda händelsen, säger landets vice premiärminister Olha Stefanishyna till AP.

Rysslands vice FN-ambassadör Dmitrij Polyanskij, har också skrivit ett brev till FN:s generalsekreterare António Guterres och bett honom att skicka brevet vidare till FN:s säkerhetsråd och till hela generalförsamlingen, skriver den ryska statskontrollerade nyhetsförmedlaren Ria Novosti.

Du kanske också gillar