Hem Världen Ukraina: Tjetjenska diktatorn Ramzan Kadyrov i koma | Nyheter

Ukraina: Tjetjenska diktatorn Ramzan Kadyrov i koma | Nyheter

förbi admin
0 kommentar

”Putins attackhund”, som Kadyrov också kallats, har enligt GUR varit sjuk under en lång tid.

46-åringen ligger enligt underrättelserapporter nu i koma, och ska ha flugits till Moskva för att få mer omfattande vård.

– Vi talar om systematiskt dålig hälsa. De senaste dagarna har varit i ett kritiskt tillstånd, säger GUR:s talesperson Andrej Yusov till ukrainska Obozrevatel.

”Ibland har jag problem med njuren – ibland levern”

Kadyrov, som varit Tjetjeniens diktator sedan 2007, ska efter sin tur till Moskva ha flugits tillbaka till hemstaden Grozny. Enligt GUR är det nu troligt att han kommer att söka vård i Förenade arabemiraten.

Enligt tyska Bild har en emiratisk läkare tidigare flugits till Grozny för att vårda Kadyrov. 

I maj 2022 bekräftade Tjetjeniens tidigare vice premiärminister Akhmad Zakayev för samma tidning att Kadyrov lider av en allvarlig njursjukdom. Ett påstående som huvudpersonen förnekat.

– Människor tillskriver mig olika sjukdomar: ibland har problem med njurarna, ibland med levern, sade han i mars.

”Vill ändå inte leva ett långt liv”

Kadyrov är starkt allierad med Putin, och hans tjetjenska specialförband Djzokhar Dudajev-batajonen (döpt efter Tjetjeniens första president) har stridit för Ryssland i Ukraina sedan 2014.

Hans trupper har även kallats ”Tiktok-armén”, och syftar till att de marknadsför sig själva via sociala medier utan att faktiskt delta särskilt ofta i strid. 

Tidigare i veckan framkom det uppgifter om att Kadyrov mördat sin personliga läkare. Newsweek, som hänvisar till ryska medier, skrev att diktatorn ska ha anklagat läkaren för att medvetet ha ”förgiftat” honom och sedan ha begravt honom levande.

Kadyrov har tidigare sagt att han ”ändå inte vill leva ett långt liv”. 

Texten uppdateras.

Du kanske också gillar