Hem Världen Ukrainas ambassadör rasar mot Nobelfesten – ställer ultimatum

Ukrainas ambassadör rasar mot Nobelfesten – ställer ultimatum

förbi admin
0 kommentar

I fjol bjöds inte Rysslands ambassadör in till Nobelprisutdelningen. Men i år kommer det en inbjudan.

Andrij Plachotnjuk, Ukrainas ambassadör i Sverige, är en av flera offentliga företrädare som kritiserar beslutet. Tidigare på fredagen skrev han i ett inlägg på X, tidigare Twitter:

“Jag beklagar djupt Nobelstiftelsens beslut från i går att bjuda in Rysslands och Vitrysslands ambassadörer till den kommande Nobelprisutdelningen den 10 december 2023.”

Plachotnjuk tror att inbjudan kommer att tolkas av Ryssland som “en underförstådd acceptans av deras brutala handlingar.”

– Om inte det här förändrats kommer jag inte delta i den här Nobelceremonin, säger ambassadören han till TV4.

Också statsminister Ulf Kristersson (M) reagerade med stor förvåning över att Ryssland bjuds in.

– Nobelstiftelsen fattar sina egna beslut. Men jag hade inte bjudit in Ryssland om jag hade haft ansvar för en prisceremoni just nu, säger han.

– Att isolera Ryssland på alla tänkbara sätt – militärt, ekonomiskt – det är nödvändigt. I det läget hade jag inte bjudit in till en rent social högtidlighet.

“Sticker i ögonen”

Nobelstiftelsen, som inte bjöd in Ryssland, Iran och Belarus förra året, säger att “det är bra att bjuda in också stater som behöver höra hur viktigt det är med demokrati och mänskliga rättigheter”.

Kungahuset kommenterar inte ärendet.

“Kungen följer naturligtvis det som rapporteras om Nobeldagen. Just nu har hovet inga kommentarer att ge i detta ärende”, meddelar informationschefen Margareta Thorgren i ett mejl.

Den svenska utrikesminister Tobias Billström (M) tycker att Nobelstiftelsens beslut “sticker i ögonen”:

– Det är Nobelstiftelsen som bjuder in och avgör vem som ska få komma på festen. Jag har ännu inte fått någon inbjudan till den.

“Samtala med dem”

På fråga om vad det skickar för signaler att högt uppsatta svenska politiker skulle delta på samma evenemang som den ryska ambassadören svarar Billström:

– Man måste kunna träffa parter som man inte tycker om och samtala även med dem.

– Natofrågan som vi precis diskuterat är ju en fråga där man måste samarbeta med människor och Nobelfesten är också ett uttryck för att samarbeta över gränserna.

Du kanske också gillar