Hem Världen Ukrainska flaggan är hissad i Gammelsvenskby

Ukrainska flaggan är hissad i Gammelsvenskby

förbi admin
0 kommentar

Elnätet och internet ligger fortfarande nere, men Sofia Hoas har fått information om händelseutvecklingen genom andra som har lyckats få direktkontakt med sina släktingar i Gammalsvenskby.

Läget ser betydligt ljusare ut än på länge och hoppet har återvänt trots att situationen fortfarande är mycket svår, berättar hon. På fredagskvällen nådde ukrainska armén fram och tillsammans med byborna hissade man den ukrainska flaggan.

– De var helt isolerade eftersom ryssarna hade förstört vägen ner till byn, men de ukrainska soldaterna har kunnat laga den och nu är byn befriad och säkrad, säger Sofia Hoas.

Vägen möjliggör även för hjälporganisationer att ta sig fram till Gammalsvenskby. En av dem är svenska Operation Aid, som befinner sig i närområdet och samlar ihop förnödenheter för de mest akuta behoven. Förhoppningen är att organisationens lastbilar ska vara framme redan på söndagen med understöd av hemvärnet. Många av byns runt 800-900 invånare är äldre och vissa är sängliggande med omvårdnadsbehov.

– Det är framför allt mat, medicin och hygienartiklar som behövs, säger Sofia Hoas.

– Även om de lever mycket av självhushåll och har potatis och morötter är det svårt att få tag på bröd, salt och kött. De är oroliga när de inte får in bröd och det är svårt att baka när det varken finns el eller jäst. Nu har de varit utan bröd i en vecka. Och de vågar inte gå ner till floden för där är det minerat.

Det har heller inte gått att få tag på kol, vilket har gjort det svårt att värma upp husen.

Föreningen Svenskbyborna har också kontakt med hjälporganisationen Blågula Bilen om den mer långsiktiga hjälpen och hur de boende ska klara vintern, i samråd med personer i byn inom vården, kyrkorna och skolan.

– Det blir tufft en tid framåt, det är enormt mycket som ska byggas upp igen. Men det kommer att bli bättre nu när det kommer in hjälp från oss och ukrainska staten, säger Sofia Hoas.

Samtidigt är oron stor över terrorbombningar från de ryska trupperna som finns på andra sidan floden Dnjepr, sex kilometer bort. De gjorde sig påminda redan natten mot lördagen med raketbeskjutning rakt in i byn.

– Det är väldigt skakigt och osäkert. I går kom det rapporter från en grannby om att de hade gömt sig i sina jordkällare och inte vågade gå därifrån för de trodde att det var ryska soldater som kommit tillbaka när det var ukrainska. Folk är väldigt rädda helt enkelt, säger Sofia Hoas.

Läs mer:

Tilde sa upp sig och flyttade till Ukraina – nu jobbar hon vid fronten

Du kanske också gillar