Hem Världen Ungern accepterar Rysslands gaskrav | GP

Ungern accepterar Rysslands gaskrav | GP

förbi admin
0 kommentar

Ungern kommer gå Moskva till mötes för att kunna fortsätta köpa rysk gas, säger utrikesministern till CNN.

– 85 procent av våra gasleveranser kommer från Ryssland, och 65 procent av vår oljeleveranser kommer från Ryssland. Varför? För att det här avgörs av infrastruktur. Det är inte kul, vi har inte valt den här situationen, säger Péter Szijjártó.

Enligt Szijjártó kommer Ungern att vara beroende av ryska leveranser i flera år framöver.

De ryska kraven innebär att kunder måste öppna två konton hos Gazprombank, ett för utländsk valuta och ett för rubel. Betalningen sker i dollar eller euro, som sedan via banken växlas in till rubelkontot.

Ryssland kräver sedan 1 april betalt för gasen i rubel, för att inte den ryska valutan ska falla. Ryska gasleveranser till Polen och Bulgarien stoppades i onsdags, fram tills att kravet har uppfyllts. Länderna har kallat beskedet för “utpressning” men lovar att beslutet inte kommer att få någon omedelbar konsekvens.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen säger att EU kommer att svara Ryssland “omedelbart, enigt och koordinerat”.

– Både Polen och Bulgarien får nu gas från sina EU-grannar.

Tyskland, världens största importör av rysk gas, säger att man kommer fortsätta att betala sin gas i dollar eller euro.

Tvetydigt

EU har varnat medlemsländer för att betala för sin gas från Ryssland i rubel och att det skulle kunna bryta mot sanktionerna mot Ryssland, enligt en juridisk analys från EU-kommissionen. Förfaringssättet innebär att den ryska staten har full kontroll över pengarna fram tills dess gasnotan är betald. Ryssland har också helt och hållet kontroll över växelkursen, som kan sättas till det pris som Ryssland begär, enligt kommissionen.

Samtidigt efterfrågar flera länder klarare riktlinjer om vad som gäller, då EU:s riktlinjer i gasfrågan anses alltför tvetydiga, skriver Bloomberg.

Fyra europeiska köpare av gas, ej namngivna, har hittills betalat för sin gas i rubel och tio har öppnat konton i Gazprombank, rapporterade Bloomberg i onsdags med hänvisning till uppgifter från källor nära den ryska statliga gasjätten Gazprom.

Förberedelser i Italien

I Italien förbereder sig också det statliga energibolaget Eni för att öppna konton hos Gazprombank, rapporterar Bloomberg med hänvisning till insatta källor. Eni har ännu inte använt funktionen, utan har hittills bara betalat i euro och man kommer att följa sanktionerna, säger källorna.

Det ska snarare ses som en försiktighetsåtgärd medan företaget söker mer vägledning från regeringen och europeiska myndigheter om, och under vilka förhållanden, man hade kunnat använda kontona för att köpa ryska gas. Italien köper runt 40 procent av all sin gas från Ryssland.

Du kanske också gillar