Hem Världen Ungerns godkännande av Natoansökan kan skjutas på framtiden

Ungerns godkännande av Natoansökan kan skjutas på framtiden

förbi admin
0 kommentar

Enligt Polens premiärminister har Orbán meddelat honom om att Ungerns parlament kommer att ratificera ansökningarna om en dryg månad.

Regeringen i Ungern har tidigare sagt att det ska ske i mitten av december i år, men nu tycks beslutet alltså skjutas på framtiden.

– Jag bad premiärminister Orbán att ratificera inträdet av Finland och Sverige i Nato så snart som möjligt, sade Polens premiärminister Mateusz Morawiecki efter ett möte med Visegrádgruppen (Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern) på torsdagen, enligt Reuters.

– Jag fick ett löfte om att när parlamentet sammanträder för första gången under det nya året, så om lite mer än en månad, kommer ratifikationen äga rum, sade han.

Ungern och Turkiet är de enda medlemsländer som inte godkänt Sverige och Finlands ansökningar om Natomedlemskap. Ungern har tidigare gjort det klart att man inte har några invändningar mot inträdet. Sverige och Finland ”kan lita på oss”, har Viktor Orbáns stabschef, Gergely Gulyás, sagt så sent som i november.

Turkiets regering har å sin sida ställt flera krav för att lämna vidare Sveriges ansökan till parlamentet, bland annat att Sverige ska utlämna ett antal personer som Turkiet anser är ”terrorister”.

Turkiet har också ställt krav på att det inte ska finnas några vapenembargon mellan Sverige, Turkiet och Finland. I september öppnade Sverige, för första gången på tre år, för export av krigsmateriel till Turkiet.

Samtliga 30 medlemsländer måste ratificera ansökningarna för att Sverige och Finland ska kunna bli fullvärdiga medlemmar.

Läs mer:

Bara Turkiet och Ungern kvar att godkänna Sveriges Natomedlemskap

Du kanske också gillar