Hem Världen Uppgift: Orbáns pengar stoppas | GP

Uppgift: Orbáns pengar stoppas | GP

förbi admin
0 kommentar

Den formella rekommendationen väntas först nästa vecka, men enligt uppgifterna ska kommissionsordförande Ursula von der Leyen i onsdags ha slagit fast linjen tillsammans med andra ledande kommissionärer.

Pengarna, 7,5 miljarder euro i normala EU-bidrag och 5,8 miljarder euro från EU:s stora stödfond efter coronapandemin, har varit frysta på grund av kommissionskritik mot att Ungern inte gjort tillräckligt för att bekämpa korruption och bedrägerier med EU-medel.

Enligt Politico Europe väntas kommissionen visserligen föreslå att EU:s övriga medlemsländer säger ja till hur Ungern har tänkt använda coronapengarna – men att själva utbetalningen får vänta tills landet genomfört de reformer som utlovats.

Formellt vill EU-kommissionen varken bekräfta eller förneka uppgifterna.

– Vårt beslut kommer inte att dröja. Kanske kommer det nästa vecka, säger taleskvinnan Dana Spinant på en pressbriefing i Bryssel.

Nej till Ukrainalån?

Uppgifterna om fortsatt frysta pengar kommer överraskande sedan många bedömare antagit att kommissionen skulle vika sig för löftena från Ungerns premiärminister Viktor Orbán för att i gengäld kunna få ett ungerskt ja till sitt förslag om att under 2023 låna ut totalt 18 miljarder euro till Ukraina.

Ungern säger fortsatt nej till det gemensamma Ukrainalånet – och meddelar att man i stället tänker ge pengar till Kiev på egen hand.

“Vi kommer att stå för de 187 miljoner euro till Ukraina som skulle ha varit Ungerns del av det planerade gemensamma 18-miljarderlånet genom bilaterala åtgärder från den nationella budgeten”, skriver premiärministerns politiske rådgivare Balazs Orbán på Twitter enligt nyhetsbyrån AFP.

Avgörs i december

Det gemensamma EU-lånet stöttades med stor majoritet av EU-parlamentet i en omröstning på torsdagen.

Det avgörande beslutet ligger dock i händerna på EU-ländernas finansministrar, som samlas den 6 december och måste ta sitt beslut med enhällighet.

Samma möte väntas också bli avgörande för diskussionerna om Ungerns olika EU-bidrag.

Du kanske också gillar