Hem Världen Uppgifter om tusentals döda civila i befriade ukrainska orter

Uppgifter om tusentals döda civila i befriade ukrainska orter

förbi admin
0 kommentar

Hårda strider har pågått i Charkiv sedan invasionen av Ukraina inleddes. Staden träffas fortfarande ofta av rysk beskjutning.

– Det är tydligt att man fortsätter skjuta mot civila mål men framförallt infrastruktur som gasledningar och kraftstationer. Många väntar nu på att det ska bli en kall och hård vinter om ryssarna fortsätta beskjuta på det här sättet, säger Elin Jönsson.

Orter befriade i offensiven

Charkiv ligger nära fronten där den nordliga delen av den ukrainska offensiven österut pågår. Flera orter har befriats av landets styrkor de senaste veckorna och operationens genomförande har hyllats världen över.

– Ukrainarna är lika överraskade av den här offensiven som resten av världen. Självklart är många glada, stolta och tacksamma för det som sker. Samtidigt blandas den här glädjen med ilska och sorg när det kommer uppgifter från de här områdena som återtagits, för att man får veta hur situationen ser ut där, säger Elin Jönsson.

Ska påminna om massakern i Butja

Enligt henne finns det uppgifter om att över tusen civila dödats i staden Izium, och lika många ska ha dött på grund av bristen på ordentlig sjukvård.

Det finns omständigheter kring de dödade som påminner om den internationellt uppmärksammade massakern i Butja, där hundratals civila hittades skjutna på gatan, i bilar och källarutrymmen.

– Det kommer information att man hittat kroppar som visat tecken på tortyr, att det varit plundring och stölder. Det är uppgifter som nu under kvällen bekräftats av åklagaren i Charkiv län, säger Elin Jönsson.

Du kanske också gillar