Hem Världen Upptrappat bråk mellan EU och Orbán – Nato en del i striden.

Upptrappat bråk mellan EU och Orbán – Nato en del i striden.

förbi admin
0 kommentar

Regionalstödet

EU-kommissionen kommer att föreslå att frysa 7,5 miljarder euro (80 miljarder kronor) till Ungern, erfar DN. Det gäller regionalstöd under perioden 2021-2027.

Anledningen är främst problem med korruption, till exempel inom offentlig upphandling, och att rättsväsendet inte är oberoende. Landet har börjat ändra sina lagar, men det räcker inte för kommissionen. Inför finansministrarnas möte den 6 december tänker kommissionen föreslå att pengarna hålls inne.

EU-ministrarna frågade nyligen ut Ungern om rättsstatens principer. Sveriges minister Jessika Roswall anser att man går åt rätt håll, men är besviken på att regeringen Orbán inte vill se över grundlagarna för att garantera domstolarnas oberoende.Foto: Wiktor Nummelin/TT

Coronapengarna

Under pandemin beslutade EU-länderna att inrätta en gemensam återhämtningsfond för att stötta ekonomierna. 26 länder har fått sina återhämtningsplaner godkända.

Ungern är ensamt om att ännu inte få sin plan godkänd. För att tillmötesgå landet vill EU-kommissionen att ministrarna ger klartecken till planen på sitt möte den 6 december. Men EU-kommissionen ställer upp 27 krav som Ungern måste uppfylla innan pengarna betalas ut.

Kraven är delvis samma som för regionalstöden, som ett oberoende rättsväsende.

Anledningen till att kommissionen vill ge grönt ljus åt planen är att tidsfristen går ut vid årsskiftet. Godkänns inte planen till dess fryser Ungerns pengar inne. 5,8 miljarder euro (drygt 60 miljarder kronor) står på spel. Kommissionen vill frigöra pengarna, men blockera utbetalningarna.

Pengarna som riskerar att stoppas, 140 miljarder kronor, motsvarar runt nio procent av Ungerns BNP för 2021.

Natos högkvarter i Bryssel.Foto: Thierry Charlier/Camera press

Finlands och Sveriges Natomedlemskap

Ungern har inte ratificerat Sveriges och Finlands Natoansökan. Under hösten har regeringspartiet Fidesz tagit bort ratificeringen från parlamentets dagordning.

På torsdagen kom besked att omröstningen skjuts upp ytterligare, till nästa år.

EU-minister Jessika Roswall fick nyligen frågan hur Natoprocessen påverkar Sveriges inställning till Ungern.

– Det är helt olika processer, som jag inte tycker att man ska blanda ihop, svarade hon.

SD:s EU-parlamentariker Charlie Weimers gör däremot en koppling:

– Jag som förespråkare av svenskt Natomedlemskap noterar och väger in hela bedömningen av den här frågan, säger han till DN.

18 miljarder euro till Ukraina

Vid sidan av militärt stöd till Ukraina har EU-kommissionen föreslagit att EU nästa år ska bidra med 18 miljarder euro, nästan 200 miljarder kronor, i förmånliga lån till det krigsdrabbade landet. Det ska hjälpa ukrainska staten att betala ut löner och pensioner, driva sjukhus och skolor. Paketet ska finansieras genom att EU tar upp gemensamma lån.

EU:s finansministrar ska ge grönt ljus till stödpaketet den 6 december. Även detta EU-beslut fattas med enhällighet. Ungern har som enda land sagt att man är emot finansieringen av stödet.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen besöker president Volodymyr Zelenskyj i Kiev i september.Foto: Sergei Supinsky/AFP

Internationell företagsbeskattning

Efter många års förhandlingar enades världens rikaste länder i fjol om att införa ett gemensamt golv för bolagsskatten på 15 procent. Uppgörelse har kallats historisk. Över 130 länder, som tillsammans står för 90 procent av världens BNP, har skrivit under.

I EU genomförs det internationella avtalet i en EU-lag. Men i skattelagar har varje land vetorätt. Ungern lägger som enda medlemsland nu in sitt veto.

Skatteuppgörelsen är särskilt viktig för Frankrike, som varit pådrivande kraft. EU:s anseende som trovärdig part i globala förhandlingar står också på spel.

Sanktioner mot Ryssland

Sedan anfallet mot Ukraina har EU antagit åtta sanktionspaket mot Ryssland. Ett nionde paket diskuteras.

Ungerns regering har vid flera tillfällen använt veto. Bland annat har man stoppat sanktioner mot ryska ortodoxa kyrkans ledare patriark Kirill och motverkat importförbud av ryskt kärnbränsle. Ungern fick undantag för EU:s embargo mot rysk olja, efter hot om veto.

Under hösten har Orbán utlyst ett nationellt samråd om ytterligare sanktioner.

Läs mer:

Sigrid Melchior: Därför hotar EU att frysa 80 miljarder i bidrag till Ungern

Ungersk oppositionspolitiker: Orbán kan bromsa svensk Natoansökan

”Populistiska regeringar i Polen och Ungern håller EU gisslan”

Du kanske också gillar