Hem Världen USA skickar ammunitionen till Ukraina

USA skickar ammunitionen till Ukraina

förbi admin
0 kommentar

Uppdaterad 01:01 | Publicerad 00:55

USA skickar ammunition av utarmat uran till Ukraina.

Den är extremt tung och ska användas i amerikanska stridsvagnar på slagfältet.

Regeringen Biden gör sig nu redo för hur Putin ska svara på beskedet, skriver Politico.

USA har tidigare aviserat att 31 stridsvagnar av typen Abrams M1 skickas till Ukraina. De första tio är tänkta att sättas in i motoffensiven inom några veckor.

På onsdagskvällen kom det officiella beskedet att de också ska beväpnas med en kontroversiell typ av projektiler som tillverkas av utarmat uran. Ammunitionstypen ingår i det senaste stödpaketet från Pentagon, värt nästan två miljarder svenska kronor.

Projektilen är extremt tung med en densitetdensitetVolymmassa, ett mått av ett ämnes täthet. nästan dubbelt så stor som hos bly. De gör att den lättare tränger igenom pansar i fientliga stridsvagnar.

– Den är så tung och har så mycket energi att den bara fortsätter genom bepansringen och den blir så varm att den självantänder, sa Edward Geist, expert vid den amerikanska tankesmedjan Rand, till AP tidigare i år.

Stridsvagnarna ska beväpnas med projektiler som tillverkas av utarmat uran.

Räknas inte som kärnvapen

Utarmat uran är en biprodukt vid anrikning, men klassas inte som kärnvapen.

– Det är ett grundämne och en tungmetall. Radioaktiviteten är inte farlig över huvud taget, har Christian Ekberg, professor i kärnkemi vid Chalmers i Göteborg, sagt till SVT.

Ammunitionen har tidigare använts av amerikanska styrkor i bland annat Irak och forna Jugoslavien. Även Ryssland har den i sina lager.

FN:s atomenergiorgan IAEA har slagit fast att projektilerna ”inte utgör en strålningsrisk för befolkningen i de berörda områdena”, skriver Reuters. Samtidigt har IAEA uppmanat till försiktighet och skyddshandskar vid hantering av ammunitionen.

”En offentlig informationskampanj kan därför krävas för att försäkra sig om att människor avstår från att vidröra projektilerna”, uppger FN-organet enligt AP.

Tidigare har det rapporterats om att USA skickar stridsvagnar till Ukraina.

Varnar för cancer

Organisationen International coalition to ban uranium weapons varnar för att utarmat uran kan ge cancer om någon tar på ammunitionen eller andas in dammet som bildas där den använts. Svenska forskare har tidigare slagit larm om ökad risk för missbildningar hos foster i utsatta områden i Irak.

I mars beslutade Storbritannien att deras Challenger-stridsvagnar i Ukraina ska beväpnas med ammunition av utarmat uran.

Då sa Putin, enligt Sky News, att Ryssland skulle tvingas ”svara proportionerligt” och hävdade att väst ”redan har börjat använda vapen med en nukleär komponent”.

Försvarsministern Sergej Sjojgu gick ännu längre i sina uttalanden:

– Ännu ett steg har tagits och det blir färre och färre kvar före en potentiell kärnvapenkollision mellan Ryssland och väst.

Uppgifter: ”Redo för propaganda”

Pentagon uppges vänta sig liknande reaktioner nu. En myndighetskälla säger till Politico att regeringen Biden gör sig redo för ”en ny omgång rysk propaganda om att projektilerna inte är säkra”.

– Det som händer egentligen är att Ryssland helt enkelt inte vill att Ukraina ska få stridsvagnar och mer effektiv ammunition som kan vara dödlig mot ryska stridsvagnar. Om Ryssland har några problem med det kan de dra tillbaka sina stridsvagnar från Ukraina, säger uppgiftslämnaren till tidningen.

President Joe Biden uppges göra sig redo för Putins svar.

Du kanske också gillar