Hem Världen USA:s justitiedepartement släpper dokument om husrannsakan hos Trump

USA:s justitiedepartement släpper dokument om husrannsakan hos Trump

förbi admin
0 kommentar

Justitiedepartement har hittills gått ut med få detaljer om FBI-räden mot Trumps egendom Mar-a-lago i Florida tidigare i augusti. Men på fredagen beslutade en federal domare att myndigheten måste offentliggöra delar av materialet som låg till grund för husrannsakan.

Det handlar om en så kallad affidavit, en skriftlig utsaga som ger en inblick i bevisningen mot expresidenten – och som FBI använde för att få klartecken för räden i domstol. Dokumentet är vanligtvis belagt med sekretess tills åtal väcks eller till en utredning läggs ner.

Det offentliggjorda materialet visar att dokument som Donald Trump tidigare tagit med sig från Vita huset väckt FBI:s oro. I början av året lämnade expresidenten över 15 kartonger med dokument från Mar-a-Lago. När FBI gick i genom materialet hittades 184 säkerhetsklassade dokument, varav 25 var stämplade som topphemliga.

FBI bedömde då att informationen riskerade att äventyra säkerheten för amerikanska agenter, om den hamnade i fel händer, skriver New York Times.

Donald Trump misstänks för åtminstone tre brott – det allvarligaste gäller insamlande, spridande eller förlust av hemligstämplat material och faller under USA:s spionerilagar. De två övriga är hindrande av rättvisan och misskötsel i handhavandet av statliga dokument.

Justitiedepartementet har tidigare invänt att ett offentliggörande riskerar att skada utredningen. För att inte röja vittnen och andra uppgifter har stora delar av dokumenten som offentliggjordes på fredagen därför maskats.

”Om vittnens identiteter blir kända kan de utsättas för skada, som hämnd, skrämsel, trakasserier eller till och med fara för deras fysiska hälsa”, skriver justitiedepartementet, enligt CNN.

Det var den 8 augusti som FBI slog till mot Mar-a-Lago i Florida. Under husrannsakan beslagtogs ett 20-tal lådor dokument, varav elva mappar innehöll hemligstämplat material.

Efteråt har Donald Trump hävdat att tillslaget var politiskt motiverat och flera republikaner har kritiserat både FBI och justitiedepartementet. Expresidenten har också lämnat in en stämningsansökan mot den amerikanska regeringen för att tillfälligt hindra FBI att granska det beslagtagna materialet.

Läs mer: Jakten på de topphemliga dokumenten på Mar-a-Lago eskalerade under lång tid

Du kanske också gillar