Hem Världen USA:s talman Nancy Pelosi på plats i Taiwan

USA:s talman Nancy Pelosi på plats i Taiwan

förbi admin
0 kommentar

På söndagen kom uppgifter från diplomatiska källor till CNN om att Nancy Pelosi i samband med hennes turné i Asien skulle besöka det i praktiken självständiga öriket Taiwan.

Uppgifterna ledde snabbt till varningar från kinesiskt håll. Bland annat sa utrikesministern Wang Yi att det ”inte kommer att sluta väl” för amerikanska politiker som ”leker med elden”. Under tisdagen stoppade Kina även sin import från 35 taiwanesiska livsmedelsleverantörer.

Vid 16.50, svensk tid, klev Pelosi av planet i Taiwans huvudstad Taipei.

”Vår delegations besök i Taiwan hedrar USA:s orubbliga engagemang för att stödja Taiwans pulserande demokrati”, skriver talmannen på Twitter efter att hon landat.

”Potentiellt väldigt allvarligt”

Pelosis ankomst väckte omedelbart kritik från Kina. Statliga medier rapporterar att militära övningar kommer att genomföras senare i veckan. Det kinesiska utrikesministeriet säger att besöket allvarligt har kränkt ”Kinas suveränitet och territoriella integritet”, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Kina, som gör anspråk på öriket, har redan tidigare varnat USA från att lägga sig i relationerna mellan Kina och Taiwan – och menar att Taiwan inte har rätt till egna utrikesförbindelser.

– Man vill att omvärlden ska vika från Taiwans sida, säger SVT:s tidigare Asienkorrespondent Niklas Sjögren.

– Och i det läget, att en av USA:s mest högst uppsatta politiker gör ett besök i Taiwan, det sticker i ögonen något enormt naturligtvis.

Hur allvarlig är det här besöket?

Det är potentiellt väldigt allvarligt så till vida att både USA och Kina har agerat de här närmaste dagarna.

Börje Ljunggren, före detta ambassadör i Peking, säger att det handlar om en mycket allvarlig situation och att relationerna länderna emellan redan är mycket ansträngda.

– Men jag tror att det går att hantera, säger han till SVT.

Första gången på 25 år

På tisdagsmorgonen sa Frédéric Cho, Kinarådgivare, att allt tydde på att ett besök skulle bli av. Enligt taiwaneisk och amerikansk media väntas Pelosi besöka parlamentet och träffa president Tsai Ing-wen innan hon reser vidare till Sydkorea.

– Det är första gången på 25 år som en talman från USA besöker Taiwan, sa Frédéric Cho till Morgonstudion.

– Då var Kina mycket mindre betydelsefullt som spelare – ekonomiskt och geopolitiskt.

I oktober förra året sa Kinas president Xi Jinping i ett tal att en ”återförening med Taiwan måste uppfyllas” och att det bör ske på ett fredligt sätt – men att våld inte är uteslutet.

Du kanske också gillar