Hem Världen Utredare: Har hittat den som avslöjade Anne Franks gömställe

Utredare: Har hittat den som avslöjade Anne Franks gömställe

förbi admin
0 kommentar

Anne Frank och hennes familj hade under två år gömt sig i Amsterdam innan de hittades av nazisterna, troligen sedan någon avslöjat deras gömställe.

Under tiden på flykt skrev Anne Frank dagboksanteckningar, texter som efter hennes död resulterade i den nu världsberömda boken ”Anne Franks dagbok”, en skildring av livet som jude i det av Hitlertyskland ockuperade Europa.

Sedan dess har flera teorier presenterats om vem som kan ha förrått familjen.

Nu säger sig ett utredningsteam bestående av en före detta FBI-agent, historiker och flera andra experter verkligen ha hittat personen som gjorde det.

Misstänkte var själv jude

Gruppen har använt sig av moderna utredningstekniker och dataalgoritmer för att upptäcka samband mellan ett stort antal personer, något som för en människa skulle tagit tusentals timmars arbete.

Den misstänkte angivaren ska själv ha varit jude och ska ha varit en del av ”Amsterdams juderåd”, en organisation inrättad av nazisterna för att förvalta judiska områden.

Rådet upplöstes 1943 och dess medlemmar skickades till koncentrationsläger. Anne Franks misstänkte angivare blev dock aldrig skickad dit.

Enligt utredarna är det troligt att han avslöjade Anne Franks familj för att rädda sig själv.

– Han var tvungen att erbjuda nazisterna något värdefullt för att hålla sig själv och sin fru säkra, säger Vince Pankoke, en av utredningsgruppens medlemmar, till CBS 60 minuter.

Tidigare okänd lapp

Ett dokument som lyfts fram som bevis mot den nu misstänkte mannen är en anonymt författad lapp, hittad av utredningsgruppen bland en tidigare utredares insamlade material.

I dokumentet, som ska ha skickats till Otto Frank, Anne Franks pappa, pekas mannen ut som den som förrådde dem.

Orsaken till att pappret inte publicerats tidigare kan vara en oro för antisemitiska reaktioner, enligt utredaren Pankoke.

– Men vi ska ha i åtanke att det faktum att han var i jude betydde att han befann sig i en ohållbar situation av nazisterna, och gjorde något för att rädda sitt liv, säger han.

Du kanske också gillar