Hem Världen Utredning visar polisens diskriminering av svarta i Minneapolis

Utredning visar polisens diskriminering av svarta i Minneapolis

förbi admin
0 kommentar

I fjol dömdes Minneapolispolisen Derek Chauvin till 22 års fängelse för att ha vållat afroamerikanen George Floyds död genom att trycka sitt knä mot 46-åringens hals under ett ingripande. Dödsfallet filmades och orsakade världsomfattande protester mot polisens övervåld mot svarta.

En vecka efter händelsen tillsatte delstaten en utredning av polisens arbete de senaste tio åren. När rapporten presenterades på onsdagen var kritiken hård.

Förutom en poliskultur med rasistiskt språk ingriper polisen i Minneapolis både oftare och hårdare mot svarta personer än vita, konstaterade utredningen. Genom hemliga konton på sociala medier ska polisen också ha övervakat svarta personer utan brottsmisstanke.

– Det gör mig illamående och rasande, och jag tror att vårt samhälle känner likadant, sade stadens borgmästare Jacob Frey på onsdagen, enligt AP.

– Jag pratade med företrädare för vår afroamerikanska befolkning under morgonen och de är inte alls förvånade. De har sagt detta i åratal, i årtionden och i generationer.

Minneapolis borgmästare Jacob Frey lovar åtgärder efter rapporten om polisen diskriminering mot svara.

Foto: Glen Stubbe/AP

Agerandet bryter enligt rapporten sannolikt mot delstatens medborgarrättslagar, skriver Axios.

Minneapolis tillförordnade polischef Amelia Hoffman säger att utredningens slutsatser är djupt oroväckande och att myndighetens reformarbete under de två gångna åren inte är över.

Utredarna har gått igenom omkring 700 timmar videomaterial från kroppskameror och nästan 480 000 dokument över bland annat gripanden, visiteringar och annat polisarbete. De har också tagit del av Minneapolisbornas egna erfarenheter i mötet med stadens polis.

Rapporten listar också flera åtgärder som staden behöver vidta, däribland bättre utbildning och starkare tillsyn för att hålla polispersonal ansvariga för sina handlingar.

Slutsatserna kommer nu att ligga till grund för samtal om en väg framåt mellan ledningen i Minneapolis och delstaten Minnesotas människorättsdepartement.

– Vi vill uppenbarligen arbeta skyndsamt eftersom detta är något som är mycket viktigt för medborgarna i Minneapolis och vi vill se till att vi får det rätt, säger departementets kommissionär Rebecca Lucero.

Du kanske också gillar